trygonometria
patkiii: Oblicz tg1°*tg2°*tg3°*...*tg89°.
29 lis 15:30
3Silnia&6:
tg(90 − α) = ctg α
tg α * ctg α = 1
29 lis 15:36
pigor: ..., zauważ, że np.
tg1
o*tg89
o= tg1
o*ctg1
o= 1
tg2
o*tg88
o= tg2
o*ctg2
o= 1
.......... . itp, itd, zatem dany iloczyn jest równy 1*1*1 * ..=...
29 lis 15:36
Janek191:
tg 89o = tg ( 90 − 1)o = ctg 1o
tg 88o = tg ( 90 − 2)o = ctg 2o
więc
tg 1o *tg 2o * ... * tg 45o * .... * tg 88o*tg 89o =
= tg 1o * tg 2o * ... * 1 * ... * ctg 2o*ctg 1o =
= tg 1o*ctg 1o* tg 2o*ctg 2o * .... * tg 44o*ctg 44o =
= 1*1* ... *1 = 1
bo
tg α * ctg α = 1
29 lis 15:40
patkiii: ok, ale wzór tg(90 − α) = ctg α jest tylko dla α>45°. A co zrobić np z tg44°, tg43° ?
29 lis 15:40
patkiii: aaaa już rozumiem, dziękuję za pomoc
29 lis 15:45