Prawdopodobieństwo warunkowe
Janek: Prawdopodobieństwo, że wypadną dwie 6 przy dwukrotnym rzucie kostkami, przy warunku, że wypadła
jedna 6 jest równe?
Czy ktoś mógłby może mi to wytłumaczyć?
19 mar 19:03
iteRacj@:
wykorzystaj wzory ze strony
1020 na prawdopodobieństwo warunkowe
A − zdarzenie polegające na tym, że wypadną szóstki na obu kostkach
B − zdarzenie polegające na tym, że na jednej kostce wypadła szóstka
|A∩B|=1 jest tylko jedno takie zdarzenie elementarne (na jednej kostce szóstka na drugiej
szóstka)
|B|=6 jest sześć takich zdarzeń (na jednej kostce szóstka na drugiej dowolna)
19 mar 19:26
Janek: Dzięki!
Ale podobno odpowiedź powinna wynosić 1/11
19 mar 19:35
iteRacj@:
jest błąd już poprawiam
19 mar 19:36
Eta:
|B|=11 B={(1,6) , (6,1) (2,6) ,(6,2).................. }
19 mar 19:39
iteRacj@:
B − zdarzenie polegające na tym, że na jednej kostce wypadła szóstka
|B|=11
są to następujące zdarzenia − podany jest jako pierwszy wynik na pierwszej kostce, drugi na
drugiej
(1,6), (2,6), (3,6), (4,6), (5,6), (6,6), (6,1), (6,2), (6,3), (6,4), (6,5)
A − zdarzenie polegające na tym, że wypadną szóstki na obu kostkach (6,6)
|A|=1
|A∩B|=1
19 mar 19:45
Janek: Dzieki wielkie
19 mar 20:03