Parametr m
Kasia: Mam problem z tym zadaniem. Zrobiłam tak jak jest w rozwiazaniu:
https://www.zadania.info/d1686/7857580
Ale zamiast 3y−4x+32=0
mam 4x−3y−32=0 i do tej podstaci podstawilam współrzędne punktu C. Moje f(x)=
−3m
4+4m
3−30m
2+60m−32
F'(x)= − 12(m+1)(m
2+5)
Wiec dla m= − 1 wyszło mi maximum.
Co u mnie jest źle? Czy mogę jakoś swoim rozwiązaniem dokończyć zadanie? Skąd miałam wpaść na
pomysł by podstawic wspolrzedne punktu C do 3y−4x+32=0 a nie tak jak ja zrobilam czyli
4x−3y−32=0?
19 mar 16:51
osa: Wg mnie tak jak w rozwiazaniu to mozna tak badać gdy współczynnik liczbowy przy x w najwyższej
potędze jest dodatni.
19 mar 17:36
iteRacj@:
3y−4x+32=0
4x−3y−32=0
oba wzory opisują tę samą prostą
jeśli masz wątpliwości, to zapisz obie w postaci kierunkowej
i zwróć jeszcze uwagę, że we wzorze na odległość punktu P od prostej jest użyta wartość
bezwzględna, a u Ciebie tego brakuje
19 mar 21:36
Kasia: Tak, tak, wiem o tym, ale chodzi mi o to, ze w rozwiazaniu dla m=−1 im wyszło minimum, a mi
wyszło maximum (bo w mojej funkcji jest "−" przed wszystkim, przez to wykres pochodnej
zaczynam od dołu, a oni od góry i stąd w m=−1 oni maja min. A ja mam min. I nie wiem czy jakos
da się u mnie dokończyć to zadanie?
20 mar 01:10
Kasia: Chyba ze właśnie przy układaniu f(x) powinnam była zauważyć, że moje f(x) dla kazdego x jest
<0, a skoro bylo w wartosci bezwzglednej to powinno byc >0 dla kazdego x?
20 mar 01:12
aniabb: po to jest wartość bezwzględna
20 mar 02:15
20 mar 02:28