analityczna
Qulka: Czy tylko mi się wydaje że to zadanie jest praktycznie nierozwiązywalne
http://www.zadania.info/d549/7857580
Wyznacz wartość parametru m, dla której pole koła stycznego do boków AB i CD równoległoboku
ABCD o wierzchołkach A = (5,− 4) , B = (2 ,− 8 ) , C = (m
3 + 15m ,m
4 + 10m
2) jest
najmniejsze możliwe. Oblicz to pole.
10 sty 22:59
misiak:
dlaczego?
okrąg ma być styczny tylko do jednej pary boków równoległoboku
10 sty 23:19
Qulka:

ale tu konkretnie do AB i CD i wprawdzie nie bardzo mi się zmieściło ale nawet w takiej
skróconej wersji sobie tego nie umiem wyobrazić
10 sty 23:26
PW: A dla m < 0?
10 sty 23:52
Qulka: ale jak znaleźć to najmniejsze? bo jak wzięłam prostopadłą to wredne wyniki wyszły
10 sty 23:55
Kacper:
Tam masz rozwiązanie
11 sty 10:57
Qulka: a czy narysowałeś sobie to rozwiązanie

to powiedz mi gdzie jest to kółeczko, bo mi wyobraźni
brakuje
11 sty 11:06
Qulka: i nie ma odważnych żeby się zmierzyć z 4 potęgą
11 sty 22:46
Qulka: a oni to kwalifikują jako maturalne .. a nasi maturzyści omijają szerokim łukiem
12 sty 21:25
Ajtek:
A jak to narysować

Ten okrąg
Qulka, ten rysunek to chyba do bani jest.
12 sty 21:52
wmboczek: No przecież to łatwe

minimalna odległość C od prostej AB wynosi 2r
tylko min okazuje się max przy || czy jakoś tak
12 sty 21:55
Qulka: wmboczek

to to oblicz mi proszę i narysuj wynik
12 sty 21:57
Qulka: Ajtek

ten obrazek to mniej więcej ich wynik

obliczony na zasadzie minimalnej odległości C
do prostej AB tzn. jak podstawię obliczone m=1
12 sty 21:58
Ajtek:
Aha, to mniej więcej mnie zmyliło.
12 sty 22:00
Qulka: nie dało się zmieścić

ale sens oddałam

że wynik bez sensu

i powtarzać maturzystom że
analityczną się zaczyna od rysunku
12 sty 22:02
Ajtek:
Bo się zaczyna, tylko z punktem C są problemy, D to przesunięcie o wektor.
12 sty 22:07
Metis: To jest kwestia sporna

Jeśli rozwiązuje coś analitycznie to staram się pod żadnym pozorem nie robić rysunku, w końcu
to przewaga analitycznej nad geometrią na płaszczyźnie.
Ale okazuje się, że czasami, a nawet często rozwiązanie zadania z analitycznej bez rysunku
pomocniczego, a nawet realnego, oddającego dane przedstawione w zadaniu jest niemożliwe

i
wtedy się denerwuję, że nie jestem taki dobry, by zauważyć tego bez rysunku
12 sty 22:15
Mila:
Nie patrzę na takie koszmarki, gdy nie muszę.
Pamiętasz Ajtek, tę bryłówkę z kulą styczną do krawędzi sześcianu bodajże?
12 sty 22:16
Mila:
Metis , rysunek w geometrii to podstawa i wszystko widzisz.
12 sty 22:17
Metis: Tak, Milu.
Ale profesor zwraca uwagę na to, że w geometrii na płaszczyźnie zadanie rozwiązujemy na
podstawie rysunku. Na początku go rysując.
A w geometrii analitycznej rysunek jest ważny, bo przedstawia nasz tok myślenia− oznaczenia
itp. ale jest "ukoronowaniem" zadania. Najpierw liczymy, a na końcu robimy piękny rysunek
oddający sens i właściwość naszych obliczeń.
12 sty 22:21
Ajtek:
Hej Mila,
szczerze mówiąc to nie pamiętam.
Mój pomysł na to zadanie, nie rozwiązywałem tego, to zlokalizować prostą CD. Mamy punkt C, D
zaś to przesunięcie o wektor zgodny z [BA]→. Takie luźnie rozmyślania wieczorne.
12 sty 22:22
Ajtek:
Słuchajcie, ja uciekam spać, jak nic nie zrobicie, to pomyślę nad tym jutro.
Spokojnej Wszystkim!
12 sty 22:26
Qulka: mi wyszły baaardzo brzydkie pierwiastki
12 sty 22:28
Metis: Qulka, a o którym zadaniu w ogóle mowa?
Pogubiłem się.
Przecież to zadanie jest rozwiązane na zadania.info
12 sty 22:34
Qulka: ale to rozwiązanie tam jest rozwiązaniem bez sensu
co widać na poglądowym rysunku powyżej ..
i jestem ciekawa czy się da poprawnie je rozwiązać
12 sty 22:39
wmboczek: no ja rozwiązałem i byłem zadowolony że poprawnie

a tu guzik żeby nie powiedzieć Qulka

rozwiązanie widzę tak:
krzywa parametryczna na punkt C ma normalną, której a=−3/4
liczymy dla jakiego m
wybieramy to m, dla którego −13/2<b<−1/4 (a czy jest takie i co jak nie ma?)
fajne zadanie ale raczej na jakiś konkurs dla studentów
12 sty 23:04
12 sty 23:12
Qulka:
12 sty 23:24
wmboczek: graficznie z wykorzystaniem Geogebry
P≈1,69π
Nad A punkt D, punkt C o wektor w prawo od D
13 sty 10:00
13 sty 10:10
13 sty 10:44
wmboczek: @piotr1973 − czytałeś w czym problem? TAK zrobiła większość ale jest to niemożliwe
geometrycznie
czyżby jakiś bug w Wolframie? połączył 60m−32 w 28?
13 sty 11:07
PW: Komuś się po...myliło, jeżeli takie zadanie uznał za maturalne. Rozumiem tok rozumowania w
zadania.info (pierwszy post Qulki), ale jest to rozumowanie życzeniowe − autor
rozwiązania zakłada (nigdzie tego nie sprawdzając ani nie pisząc tego wprost), że taki okrąg
istnieje− chyba tylko dlatego, że pytają o to.
Nie trzeba dużej wyobraźni, żeby narysować równoległobok, dla którego nie istnieje opisany
w zadaniu okrąg styczny, i nie ma to nic wspólnego z odległością wierzchołka od przeciwległego
boku.
13 sty 11:13
Qulka: wmboczek to graficznie jest pewnie tak samo przybliżone jak moje

ale dodatkowo Twój
równoległobok nazywa się ABDC
13 sty 14:06
wmboczek: oczywiście dokładnie się nie da

Swoją drogą ABCD to chyba opis dowolnego czworokąta bez precyzowania boków?
Zwyczajowo punkty nazywamy kolejno
Ciekawe jak by było z ocenianiem zadania:
"Dane są punkty A=(1,−2), B=(3,0), C=(4,5). Wyznacz punkt wiedząc,
że ABCD jest równoległobokiem"
13 sty 14:19
henrys:

hmmm
PW, wydaje mi się, że taki okrąg nie istniałby wtedy i tylko wtedy gdyby krzywa, do
której należy punkt C znajdowała się powyżej prostej prostopadłej do AB.
Z warunków zadania, jest tak jak napisała Qulka, żeby jego odległość od AB była najmniejsza
musi należeć do prostej prostopadłej do AB.
Im mniejsza pierwsza współrzędna punktu C, tym druga współrzędna jest coraz większa, zatem i
odległość od AB jest coraz większa, więc C musi być punktem przecięcia prostej prostopadłej do
AB i podanej krzywej. Równanie będzie miało rozwiązanie, więc okrąg
istnieje.
Problem tylko ze znalezieniem tego rozwiązania.
13 sty 15:13
13 sty 15:41
PW: Nie wiem, henrys, nie zastanawiałem się nad tym, jak poprawnie rozwiązać zadanie.
Zwracałem tylko uwagę, że autor rozwiązania w zadania.info przyjął jako oczywiste, że skoro
pytają, to taki okrąg istnieje. Ani nie napisał kiedy istnieje, ani nie sprawdził, czy okrąg o
wyliczonym przez niego promieniu rzeczywiście jest styczny do obu boków.
Rozważania typu (cytuję) "Im mniejsza pierwsza współrzędna punktu C, tym druga współrzędna jest
coraz większa", zupełnie mnie nie przekonują. Maturzysta na pewno nie spojrzy na współrzędne
punktu C w ten sposób, że C należy do pewnej krzywej. Nie uczy się w szkole o takich krzywych.
Ci którzy podają jakieś ilustracje, korzystają z programów komputerowych, a przecież nie na
tym polega rozwiązywanie zadania maturalnego.
Zadanie jest na tyle trudne, że − jak widać − nawet jasne określenie warunków rozwiązywalności
sprawia kłopoty.
13 sty 15:51
Qulka: po zgłoszeniu uwag poprawili treść zadania

więc jakby ktoś kiedyś wykopał ten post

to
już nieaktualny
20 sty 00:06
PW: I to jest Twój sukces

Nieraz narzekacie, że "czepiam się" sformułowań w treściach zadań albo w rozwiązaniach. Okazuje
się jednak, że stare marudy czasem marudzą nie bez przyczyny
20 sty 13:30
kyrtap:
20 sty 13:31
Qulka: a dziękuję

wprawdzie myślałam, że może zmienią równanie na C żeby dało się po prostu
znaleźć pierwiastki, ale skoro jest w dziele ekstremum to zrobili z niego takie typowe zadanie
na ekstremum
20 sty 13:52
jakubs:
20 sty 15:46
ngl: Pomożecie udowodnić to równanie?
18 maj 22:42
zef: 2a
2+2b
2≥a
2+2ab+b
2
2a
2+2b
2−a
2−b
2−2ab≥0
(
√2a+
√2b)
2+2ab−a
2−b
2≥0
(
√2a+
√2b)
2−(a−b)
2≥0
18 maj 22:47
Jack: To jeat nierownosc miedzy srednimi...
Ps. Zaloz wlansy post...
18 maj 22:49
Jack: Zef...jak masz postac
2a2 + 2b2 − a2 − b2 −2ab ≥0
To przeciez to jest
a2 + b2 − 2ab≥0
(a−b)2≥0
18 maj 22:51
ngl: Dziękuję bardzo i przepraszam, że pod postem na inny temat.. każdy miał kiedyś swój pierwszy
raz na forum
18 maj 23:01