srebro i zloto
Jakub Z : 300 gram srebra o probie 700 zmieszano z 50gramami miedzi
Jaka jest proba otrzymanego stopu ?
Uwaga Srebro proby 700 zawiera w 1000gramach stopu 700 gram czystego srebra i 300 gram innego
metalu
19 mar 12:15
aniabb: | 0,7•300 | |
| = 0,6 czyli próba jest 600 |
| 350 | |
19 mar 12:19
Jakub Z : dziekuje
A moze mi Pani wytlumaczyc to bardziej ?
Bede mial jeszcze takie 3 zadania podobne i chcialbym to zrozumiec
19 mar 12:21
aniabb:
próba to jakby procent tylko w promilach

czyli po prostu ułamek ile tam jest srebra
| | 700 | |
więc czystego srebra w tej masie jest ułamek•masa całości czyli |
| •300 = 210g |
| | 1000 | |
po dodaniu miedzi masa całości wzrosła do 350 (300+50) a srebra nie przybyło więc nadal 210
czyli nowa próba to czyste srebro do całości czyli 210/350 = 0,6 = 600/1000
19 mar 12:27
Jakub Z : dziekuje . To mi rozjasnilo . czytalem chyba z piec razy .
19 mar 12:33
Eta:

Metoda "kubełkowa" załatwia problem :
700*300 +0.50 = p*350 ⇒ p=600
========
19 mar 13:05
aniabb: a wiesz że myślałam nad nią

ale tu ułamki łatwiej narysować
19 mar 13:10
19 mar 13:12
Jerzy:
Można:
0,6 0,8 p
+ =
25 35 60
| | 15 + 28 | |
25*0,6 + 35*0,8 = 60* p ⇔ p = |
| *100% ≈ 71,67 % |
| | 60 | |
19 mar 13:20
19 mar 13:50