Alkohol
Jakub Z: No i teraz zostalo najgorsze alkohol zloto i srebro
Zaczne od alkoholu
a) Jaka jest zawartosc procentowa alkoholu w mieszaninie utworzonej z 25 litrow alkoholu 60%
i 35 litrow alkoholu 80%
b) Ile nalezy zmieszac alkoholu 80% z 40 litrami alkoholu 65% aby otrzymac alkohol 70%
c) Nalezy uzyskac 120 litrow 60% majac do dyspozycji alkohol 40% i 70%
Ile alkoholu kazdego rodzaju nalezy zmieszac ?
Bardzo prosze o wyjasnienie tego zadania
Srebro i zloto zostawie na jutro .
18 mar 21:20
PW: Ja też zacznę od alkoholu. Rosjanie mają na to dobre powiedzenie:
− Biez wodki nie razbieriosz.
I nie idzie o to, co się kojarzy nieznającym języka, lecz o "rozgryzienie problemu".
18 mar 21:23
Jakub Z: Niestety jestem jeszcze za mlody na alkohol ale w szkole sa takie zadania
18 mar 21:26
Basia:
ad.a
25 l ⇒ 0,6*25 = 15 l spirytusu
35 l ⇒ 0,8*35 = 28 l spirytusu
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
mamy razem 60 l w tym 43 l spirytusu
| | 43 | | 430 | | 215 | |
p = |
| *100% = |
| % = |
| % = 71,(6)% |
| | 60 | | 6 | | 3 | |
ad.b
x ⇒ 0,8x spisytusu
40 ⇒ 0,65*40 = 26 spirytusu
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x+40 ⇒ 26+0,8x spirytusu
| 26+0,8x | |
| *100 = 70 /:10 |
| x+40 | |
260+8x = 7x + 280
x = 20
ad.c
x ⇒ 0,4x spirytusu
y ⇒ 0,7y spirytusu
| ⎧ | x+y=120 | |
| ⎩ | [(0,4x+0,7y)/(x+y)]*100=60 |
|
| ⎧ | y=120−x | |
| ⎩ | (4x+7y)/(x+y)=6 |
|
120−x = 2x
3x = 120
x=40
y=80
18 mar 21:32
Jakub Z: Nie wiem jak mam dziekowac .
Tyle dzisiaj pomocy
18 mar 21:41
Basia: Postaraj się to zrozumieć
18 mar 21:51
Eta:
| | 2 | |
a) 60*25+80*35= 60p ⇒ p=71 |
| % |
| | 3 | |
pozostałe podobnie.........
19 mar 13:49
Jakub Z : Dziekuje bardzo
19 mar 14:34
Jakub Z :

Pod trzecim kubelkiem nic nie wpisujemy?
19 mar 16:32
Dziadek Mróz:
pod 70 masz x+40. Masa się nie zmienia, zmienia się stężenie, objętość i gęstość roztworu.
Masz pojemnik 1kg kamieni i pojemnik 1kg piasku, gdy zmieszasz oba to nadal masz pojemnik
kamieni i piasku bo piasek wszedł w przerwy między kamieniami, masa to 2kg
19 mar 16:50
Eta:
Wpisujemy : x+40
19 mar 16:50
Dziadek Mróz:

Opisuj sobie co gdzie masz
19 mar 16:54
Jakub Z :

40%x+70%y= 120*60%
x+y=120
Tak bedzie dobrze do c?
19 mar 20:31
Eta:
Bardzo dobrze

rozwiąż ten układ równań ...... pomiń %
4x+7y=720
x+y=120
..........
19 mar 20:33
Jakub Z : dziekuje
19 mar 20:39
Maciess: Bardzo praktyczne zadania tam dają
19 mar 20:42
Eta:
Można "nalewki" mieszać

......
19 mar 20:43