ZAstanawiam się jak rozwiązać takie proste równanko, bo mi odp nie wychodzi
Gdyby ktoś mógł rzucić okiem i mnie skorygować byłoby super:
| 1−sin2x | |
=1 | |
| 2 |
| π | ||
sin2x=−1 <−−−dla − | ||
| 2 |
| π | ||
2x=− | +2kπ | |
| 2 |
| π | ||
x= | +kπ | |
| 4 |
| 3 | ||
Tyle, według ksiazki jest | π+kπ | |
| 4 |
| π | ||
2x=π−(− | +2kπ | |
| 2 |
| 3π | ||
x= | +kπ | |
| 4 |
.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję <3
| π | ||
2x = − | +2kπ | |
| 2 |
| π | ||
x = − | +kπ | |
| 4 |
| 3π | ||
a to już jest to samo co x= | +kπ | |
| 4 |
dziękuję Basiu za ratunek
To jeszcze jedno pytanko przy okazji gdy mam np
| π | −1 | |||
cos(3x− | )= | |||
| 2 | 2 |
| −1 | π | 2 | ||||
to za | ma podstawić − | czy | π | |||
| 2 | 3 | 3 |
już wszystko śmiga, przepraszam za czasami głupie pytania, ale lubie się upewniać czy
dobrze myślę, dzięki Krzysiek!

| π | 1 | |||
cos(− | ) = | |||
| 3 | 2 |
| π | 2π | |||
3x− | = | +2kπ | ||
| 2 | 3 |
| π | 2π | |||
3x− | = − | +2kπ | ||
| 2 | 3 |
| π | 2π | |||
3x− | = | +2kπ | ||
| 2 | 3 |
| π | 4π | |||
3x− | = | +2kπ | ||
| 2 | 3 |