Oblicz wartość wyrażenia- trygonometria
Zadanko: Oblicz wartość wyrażenia 1/2 |−tg (−α)| + |− ctgα| dla α ∍ (90o,180o)
18 mar 09:04
aniabb: 1/2 • tgα +ctgα
18 mar 09:36
Ajtek:
Witaj
aniabb 
.
A nie winno być −0,5tgα+ctgα

Wszak tgα w II ćwiartce jest ujemny.
18 mar 09:47
aniabb: −tg(−α)=tgα
czyli tak −0,5tgα − ctgα
18 mar 10:15
Ajtek:
Dalej się upieram przy swoim −0,5tgα
+ctgα
−ctgα dla α∊(90;180) jest dodatni

.
18 mar 11:27
18 mar 22:57
Basia:
tg(−α) = −tgα
−tg(−α) = −(−tg α) = tgα i tgα jest ujemny, bo to II ćwiartka
|tg α| = =C[−tgα]]
|−ctg α| = |ctg α| = −ctg α bo ctg α też jest ujemny
albo |−ctg α| = −ctg α bo −ctg α jest dodatni
i będzie −0,5tg α −ctg α
Proponuję policzyć dla α=135
mamy
0,5*|−tg(−135)| + | −ctg135| = 0,5*|tg 135| + |−ctg135| =
0,5*|−1| + |−(−1)| = 0.5*1 + 1 = 0,5*(−(−1)) + (−(−1)) =
−0,5*(−1) − (−1) = −0,5*tg135 − ctg135
19 mar 04:05