Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste x spełniające równanie 2sin^2x-cos2x=1
Pomocy!: Męczę się z tym zadaniem już kilka dni, nie potrafię zrozumieć rozwiązania. Oto jego treść:
Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste x spełniające równanie 2sin
2x−cos2x=1. Oblicz sumę
wszystkich rozwiązań tego równania należących do przedziału <0,32π>.
| | √2 | |
Pierwszą część zrobiłem, na początku pozbywając się cosinusa, wtedy sinus wychodził ± |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | |
a wtedy x= |
| +kπ lub x=− |
| +kπ. |
| | 4 | | 4 | |
Za drugim podejściem pozbyłem się na początku sinusa i
| | π | | kπ | |
zostało mi piękne cos2x=0, a wtedy x= |
| + |
| . Dwa różne wyniki, nie wiem, czy tak |
| | 4 | | 2 | |
powinno
być, ale już uznałem, że ta druga metoda (z zostawieniem cosinusa) jest lepsza. No to ok, mam
| | π | | kπ | |
x= |
| + |
| i podstawiam sobie za k 0, 1, 2, 3, ... i zauważam, że to ciąg arytmetyczny |
| | 4 | | 2 | |
o
| | π | |
różnicy równej |
| . Granicą przedziału jest 32π. Za k podstawiam 62 a wtedy: |
| | 2 | |
| | π | | 62π | | 125π | |
x= |
| + |
| = |
| =31,25π jeszcze trochę do granicy zostało, więc idę dalej |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
Dla k=63 mam x=31,75π
Dla k=64 mam x=32,25π
I jestem w kropce. Zrobiłem tak jak Eta
https://matematykaszkolna.pl/forum/366335.html
| | 129π | |
za n podstawiając 64 (a wtedy an= |
| i suma wyszła 1040π, jeśli nie pomyliłem się w |
| | 4 | |
rachunkach). Natomiast tutaj−>
https://www.matematyka.pl/428387.htm
ta suma wychodzi 992π, ale tamtego rozwiązania w ogóle nie
rozumiem. Proszę o pomoc,
naprawdę chciałbym zrozumieć trygonometrię
18 mar 02:26
aniabb: to nie są różne wyniki −π/4 +π/2 = −π/4 +2π/4 = π/4
czyli zamiast 2 z krokiem kπ masz jedno co kπ/2
dla k=64 jesteś poza granicą
ostatni to dla k=63 x=31.75π więc 127π/4 ale wyrazów w ciągu masz 64 bo zacząłeś od 0
18 mar 08:35
aniabb: a na matematyka.pl autor nie uwzględnił, że zaczyna od 0 i zamiast mnożyć przez 31 powinien
przez 32 i dlatego ma zaniżony wynik
18 mar 08:40
aniabb:

to zamazane to 1/4 bo tu nie ma opcji kasowania jak coś było dawno wcześniej narysowane
a ma to tylko obrazować zmianę kroku z kπ na kπ/2
18 mar 09:01
Pomocy!:
Dziękuję za zobrazowanie tego przejścia, narysowałem sobie dokładny wykres sinusa i teraz
| | π | | kπ | |
widzę, że wszystko wychodzi dobrze i x= |
| + |
| , niepotrzebnie przyjąłem samo kπ, bo |
| | 4 | | 2 | |
| | 5π | | 3π | |
wtedy punkt jest po π ( |
| ), a zależało mi na punkcie |
| . |
| | 4 | | 4 | |
I no tak, zapomniałem o pierwszym wyrazie z k=0. Nie wiedziałem też, które k wybrać przy
ostatnim wyrazie. Wybrałem k=64, bo uznałem, że dla k=63 x=31,75π jeszcze do tej granicy
trochę zostało, ale faktycznie nie powinienem przekraczać 32π. Czyli mam:
| | π | | π | | π | | π | | 127π | |
a1= |
| przy k=0, r= |
| , an= |
| +63* |
| = |
| , n=64 |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | a1+an | | | |
S= |
| *n= |
| *64 = 1024π |
| | 2 | | 2 | |
Czy to jest dobrze?
18 mar 10:34
annabb: Tak
18 mar 11:20
Pomocy!: Bardzo dziękuję za pomoc
18 mar 11:26