trójkąt
marek: W trójkącie równoramiennym o podstawie 12 długość wysokości poprowadzonej na podstawę
jest równa długości odcinka łączącego środek podstawy ze środkiem ramienia
Oblicz pole i obwód tego trójkata
18 mar 00:04
Eta:

h
√3=6 ⇒ h=2
√3
======
P=.........
Obwód =..............
dokończ.................
18 mar 00:13
Blee:
Na szybkiego (z komorki pisze) to mamy taka chociazby mozliwosc rozwiazania:
Rownanie 1 : tw. Pitagorasa (niewiadome to h i 2a)
Rownanie 2 : tw. cosinusow (niewiadome to h, a i α)
Rownanie 3 : tw. cosinusow (niewiadome to h, a i (90−α) )
Trzy rownania i trzy niewiadome ( bo cos(90−α) = sinα).
Mozliwe ze jest latwiejszy sposob, ale tak jak napisalem − to tak 'na szybkiego' wymyslone.
18 mar 00:18
Blee:
Eta ... dlaczego przyjelas ze ramie ma dlugosc 2h
18 mar 00:19
18 mar 00:41
Eta:
18 mar 00:52
Eta:
Wiesz już dlaczego?
18 mar 00:53
aniabb: faktycznie kąty były wtórne

nie doczytałam
18 mar 08:41