Metoda iteracji prostej.
słabiaczek: Czy ktoś mógłby wyjaśnić mi z grubsza o co chodzi w metodzie iteracji prostej?
https://hektor.umcs.lublin.pl/~beatas/met_iter.pdf
Nie rozumiem zapisu:
x = β + a * x
, wydaje mi się czy powinno tam być:
x = β
1 + a * x
, dla y:
y = β
2 + a * y
, a dla z:
z = β
3 + a * z
Dobrze rozumiem?
15 mar 19:14
słabiaczek: Halo, kochani. Proszę o pomoc.
15 mar 20:11
Pytający:
Źle rozumiesz, x oraz β to wektory. Trochę błędnie jest zapisany układ równań (1.1.2), powinno
być:
x1=β1+0+α12x2+α13x3+...+α1nxn
x2=β2+α21x1+0+α23x3+...+α2nxn
x3=β3+α31x1+α32x2+0+...+α3nxn
...
xn=βn+αn1x1+αn2x2+αn3x3+...+αn(n−1)x(n−1)+0
Ów układ równań zapisany macierzowo to właśnie:
x=β+αx // gdzie x, β to wektory, natomiast α to macierz (i jest to tam napisane).
15 mar 21:55
słabiaczek: Zrobie przykład:
Następujący układ równań:
| ⎧ | x+y−2z=−3 | |
| ⎨ | x−3y+z=−2 |
|
| ⎩ | 2x+4y−5z=−5 | |
, przekształcam w macierze:
[ 1 1 −2 ]
a=[ 1 −3 1 ]
[ 2 4 −5 ]
[x]
x=[y]
[z]
[−3]
b=[−2]
[−5]
, wyznaczam β:
, głowne elementy mojej macierzy są różne od zera, więc przekształcam układ w sposób, który
podałeś:
x
1 = −3 + 0 + 1 −2 = −4
| | 2 | | 2 | |
x2 = |
| + 1 + 0 + 1 = 2 |
| |
| | 3 | | 3 | |
x
3 = 1 + 2 + 4 + 0 = 7
Kolejnych iteracji nie moge robić, a wynik jest niepoprawny.
Nie rozumiem. Co dalej? Czy sytuacja dla z i y będzie wyglądać tak samo?
16 mar 18:57
Pytający:
Proste pytania:
• Czym u Ciebie jest x? Czym jest x w podanym przez Ciebie linku?
• Gdzie jest u Ciebie macierz α (słownie: alfa)?

Możesz jeszcze zajrzeć do tego wątku:
363927 − może coś pomoże, a zaszkodzić nie powinno.
Podumaj trochę i pytaj ponownie.
16 mar 21:34