Bryły obrotowe
Bryły : Proszę o pilna pomoc nie rozumiem tego chociażbym chciała było już to zadanie na tym forum, ale
nie zostało rozwiązane jestem z tego bardzo zielona

to z działu bryl obrotowych.
Tworząca stożka ma długość 9 i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 60 stopni.
Oblicz objętość pole powierzchni całkowitej stożka
15 mar 19:05
Krzysiek60:

Trojkat ABC to trojkat prostokatny 30, 60, 90
o
Wiec z niego od razu odczyiujesz H i r
15 mar 19:11
Bryły : i co z tym dalej się robi?
15 mar 19:33
Blee:
z funkcji trygonometrycznych wyznaczasz r i H
podstawiasz r i H do wzoru na objętość i pole powierzchni stożka
Koniec zadania
15 mar 19:34
Janek191:
r = 4,5
więc
P
c = π r
2 + π r*l =
15 mar 19:35
15 mar 19:38
Bryły: Mogę poprosić o pomoc z tymi obliczeniami?
15 mar 20:02
Janek191:
| | 1 | |
V = |
| π *(4,5)2*4,5√3 = 30,375 √3 π [ j3] |
| | 3 | |
15 mar 20:36
Blee:
serio ... nawet pomnożyć nie potrafisz
15 mar 20:45
Bryły: Pole całkowite tez mogę poprosić? ><
15 mar 21:28
Bryły: = π * 4,52 + π 4,5 * 9
15 mar 21:33
Bryły: Co mogę z tym dalej zrobić?
π * 9+π *4,5*9?
15 mar 22:15
Krzysiek60: 4,5 2≠9
nie mozesz zrobic tak ze 4,5 2= 2*4,5
Tak samo jakbys napisala ze 32= 6 a przeciez to nie ejst prawda bo 32=9
4,52= 4,5*4,5 wez kalkulator i policz
bedzie π*4,52+π*4,5*9
π ziostawiasz bo to liczba niewymierna
tak samo 4,5*9 to policz na klakulatorze
15 mar 22:22
Bryły: Wyszło 60,75 pi
15 mar 22:34
Krzysiek60: π*4,52+π*4,5*9= 20,25π+40,5π= 60,75π
Przepisz i spac
15 mar 22:34
Bryły: Dobrze to?
15 mar 22:34
Bryły: Ej No zdążyłam policzyć
15 mar 22:35
Krzysiek60: Dobrze tylko zapisz tak
= 60,75π j2 bo pole wyrazamy w jednostach kwadratowych
15 mar 22:36