trygonometria
kociara1456: podaj wzór funkcji ktorej wykresem jest prosta przechodząca prze punkt P(4,3) i tworzą z osia x
kąt o mierze
a) 30 stopni
b) 45 stopni
c) 60 stopni
d) 120 stopni
e) 150 stopni
f) 135 stopni
14 mar 16:09
14 mar 16:20
kociara1456: czy mozesz mi pokazac chociaz na jednym przykladzie ?
14 mar 16:22
q: 30 stopni
tg30=√3/3
y=√3/3(x−4)+3
14 mar 16:27
q: 45stopni
tg45=1
y=1(x−4)+3=x−4+3=x−1
y=x−1
14 mar 16:28
kociara1456: a jak jest np. 150 stopni ?
14 mar 16:29
q: tg(180−α)=−tgα
więc tg150=tg(180−30)=−tg30=−√3/3
14 mar 16:54
kociara1456: dziekuje bardzo
14 mar 17:08