rowanie wykladnicze
kasia123: Rozwiąż równanie:
(3−2√2)x + (3+2√2)x = 6x
doszłam do postaci, że drugi wyraz zapisałam jako 1/3−2√2
Kombinuję jak mogę, ale mi nie wychodzi.. proszę o pomoc.
11 mar 16:42
PW: | | (3−2√2)(3+2√2) | | 9−8 | | 1 | |
3−2√2= |
| = |
| = |
| , |
| | 3+2√2 | | 3+2√2 | | 3+2√2 | |
a więc po odpowiednim podstawieniu
11 mar 16:51
Eta:
Po prawej jest 6x ? czy tylko 6
11 mar 16:52
kasia123: tak jak napisałam Eta
11 mar 16:53
kasia123: Pw, potem bedzie znowu podstawienie za t? bo chyba wyjdzie z tego funkcja kwadratowa
11 mar 16:54
kasia123: kurde ciagle przeszkadza mi ta 6...
11 mar 16:55
kasia123: t2x − 6tx + 1 =0
11 mar 16:57
kasia123: (6t) powinno byc w nawiasie
11 mar 16:57
PW: Widzę możliwość rozwiązania przez zgadywanie (bez żadnych sztuczek, na pierwotnej wersji). Dla
x=1 równanie zmienia się w zdanie prawdziwe, liczba 1 jest rozwiązaniem. Czy są jeszcze inne
rozwiązania?
11 mar 17:02
kasia123: W odp nie. Ale chciałabym poznać sposób, bez zgadywania.
11 mar 17:04
kasia123: Mam jeszcze jedno rownanie:
8 (4x + 4−x) − 54(2x + 2−x)+101=0
doszłam do postaci 8t4−54t3+101t2+54t+8=0, gdzie t=2x
ale to chyba jest źle...
11 mar 17:06
kasia123: tam jest bląd znaku przy (−54t) powinno byc
11 mar 17:08
kasia123: a nie, jednak wychodzi to drugie. także proszę o pomoc w pierwszym.
11 mar 17:12
PW: Jeżeli nie chcesz zgadywać i pomyśleć, dlaczego nie ma innych rozwiązań, to znaczy że kochasz
schematy myślowe i nie rozwiążesz tego zadania.
11 mar 17:17
kasia123: To oświeć mnie proszę, dlaczego nie ma innych rozwiązań, zamiast mnie obrażać
11 mar 17:18
kasia123: inaczej bedzie zostawał nam pierwiastek z 2?
11 mar 17:21
kasia123: nie, głupotę napisałąm.
11 mar 17:23
kasia123: Po lewej stronie byłoby coś takiego 2(3p + 2√2p) = 6p
( a prwawa strone mozemy zapisac 6p=(3*2)p) a to nigdy nie bedzie rowne lewej?
p to dowolona potega
11 mar 17:29
kasia123: @PW proszę napisz mi skąd masz pewność że x=1 to jedyne rozwiązanie.
11 mar 17:32
PW: A czy ja cię obrażam? To jest schemat myślowy: "Pewnie to będzie równanie kwadratowe",
Nie chcesz, to nie muszę pomagać, po co tracę czas.
11 mar 17:33
kasia123: Gdybym nie chciała, to bym tutaj nie pisała. To nie jest jakaś praca domowa. Znalazłam to
równanie w książce i jestem ciekawa.
11 mar 17:35
kasia123: Dlatego bardzo Cię proszę żebyś podzielił się ze mną swoją wiedzą.
11 mar 17:36
Mila:
8 (4
x + 4
−x) − 54*(2
x + 2
−x)+101=0
8*(2
2x+2
−2x)−54*(2
x+2
−x)+101=0
2
x=t, t>0,
| | 1 | | 1 | |
8*(t2+ |
| )−54(t+ |
| )+101=0⇔ |
| | t2 | | t | |
| | 1 | | 1 | |
8*[(t+ |
| )2−2]−54(t+ |
| )+101=0 |
| | t | | t | |
8*v
2−16−54v+101=0
8v
2−54v+85=0
Δ=225
| | 1 | | 5 | | 1 | | 17 | |
t+ |
| = |
| / *2t lub t+ |
| = |
| / *4t |
| | t | | 2 | | t | | 4 | |
2t
2−5t+2=0 lub 4t
2−17t+4=0
| | 1 | | 1 | |
t= |
| lub t=2 lub t= |
| lub t=4⇔ |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
2x= |
| lub 2x=2 lub 2x= |
| lub 2x=4 |
| | 2 | | 4 | |
x∊{−1,−2,1,2}
===============
11 mar 18:01
kasia123: Milu, a może masz jakieś wskazówki do pierwszego?
11 mar 18:03
Mila:
Z jakiej to książki, bo w moich zbiorach to jest tak, jak pisze Eta.
Sprawdź zapis i odpowiedź do zadania.
11 mar 18:16
PW: Basia wiedziałaby jak to pokazać
371046.
11 mar 18:50
Basia: cześć
PW;
to równanie ?
(3−2√2)
x + (3+2√2)
x = 6
x
to chyba można bez cudów rozwiązać
11 mar 18:55
PW: Nie wiem, postawiłem pytanie i nikt nie chce rozwiązać, tylko zmieniają treść zadania
11 mar 18:59
Basia:
| | 1 | |
( |
| )x + (3+2√2)x = 6x |
| | 3+2√2 | |
| 1 + [(3+2√2)x]2 | |
| = 6x |
| (3+2√2)x | |
1 + [(3+2
√2)
2]
x = [6(3+2
√2)]
x
(17+12
√2)
x + 1 = (18+12
√2)
x
wykresy funkcji wykładniczych o różnych podstawach przecinają się tylko w punkcie (0,1)
ponieważ pierwszą przesuwam o 1 w górę wykresy przetną się tylko i tylko w punkcie
(1; 18+12
√2)
i to by było na tyle

x=1
ale całkiem możliwe, że to jest równanie
(3−2
√2)
x + (3+2
√2)
x = 6
wtedy klasyka
11 mar 19:26
kasia123: Dziękuję wszystkim za pomoc! To taka zielona książka, podstawy matematyki z elementami
matematyki wyższej (wydawnictwo politechniki w Gdańsku)
11 mar 23:14