wyznacz długość boku trójkąta
dsa: Dany jest okrąo o promieniu R = 5 oraz punkty A, B, C leżące na tym okręgu. |AC|=6, |BC|=8.
Wyznacz |AB|.
8 mar 20:31
Basia:

cos α i cos β wyznaczamy z tw.cosinusów
sin α i sinβ liczymy z jedynki trygonometrycznej
AB
2 = 5
2+5
2 − 2*5*5*cos(α+β)
lub
AB
2 = 5
2+5
2 − 2*5*5*cos(β−α)
8 mar 20:41
Janek191:

x
2 = 5
2 + 5
2 − 2*5
2 cos 2α
x
2 = 6
2 + 8
2 − 2*6*8 cos α
8 mar 20:48
Eta:

Taki trójkąt jest prostokątny
|AB|=2R=10
8 mar 20:57
Janek191:
Faktycznie

Δ egipski
8 mar 21:05
Eta:
8 mar 21:06
dsa: Basia, nie rozumiem
Janek191, dzieki

Eta, ale jest też drugi przypadek gdy |AB|=2,8
8 mar 21:08
8 mar 21:08
Basia:

nie musi być egipski
8 mar 21:11