liczby całkowite
asd: Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych (m, n) spełniające równanie: (nie korzystając z delty)
n2+2m2=16+mn
8 mar 19:56
Janek191:
n2 − 16 = m n −2 m2
( n − 4)*( n + 4) = m*( n − 2 m)
więc np. :
( n − 4 = m i n + 4 = n − 2m ) lub ( n − 4 = − m i n + 4 = 2m −
n )
n − 4 = m i m = − 2 lub n = 4 − m i 8 − m
= 3 m − 4
n = m + 4 = 2 i m = − 2 lub n = 4 − m i 4 m = 12
n = 1 i
m = 3
n = 2 i m = − 2
lub
n = 1 i m = 3
8 mar 21:39
Janek191:
Oraz
n − 4 = n − 2 m i m = n + 4
m = 2 i n = − 2
8 mar 21:43