trygonometria
wojttttyl:

Obserwator stojący na płaskiej, poziomej powierzchni widzi pionową wieże pod kątem 45 stopni.
Po przejściu 20m w kierunku więzy widzi ją pod kątem 60 stopni. Oblicz wysokość wieży, podaj
dokładny wynik.
7 mar 21:41
aniabb:

skoro 45° to wysokość = x+20
skoro 60° to x+20=x
√3
| 20 | |
więc x= |
| = 10(√3+1) |
| √3−1 | |
7 mar 22:00
7 mar 22:01
Eta:
H | |
| =tg60o ⇒ H=√3H−20√3 |
H−20 | |
H(
√3−1)=20
√3 /*(
√3+1)
2H= 20(3+
√3)
H=10(3+
√3) m
===========
7 mar 22:05
aniabb: zapomniałam dodać tych 20 na koniec
7 mar 22:07
Eta:
7 mar 22:07
wojttttyl: Nie do końca rozumiem. Skąd te pierwiastki? W jaki sposób się to ma do boków 30 − 60 − 90?
7 mar 22:34
aniabb:

więc x+20 = x
√3
7 mar 22:57