Przystawanie trojkatow
Krzysiek60:

Odcinki AB i CD maja wspolny srodek
Wykaz ze AD=BC i AC+BD
B) srodki odcinkow ACi BD oraz punkt O sa wspolininiowe
Pytanie do tego zadania
Czyli odconki AB i CD musza sie przecinac w punkcie O gdzie AO= BO i CO= OD?
7 mar 19:04
Krzysiek60:
7 mar 20:12
Krzysiek60:

Jesli tak to rownosci tych bokow sa latwe do wykazania na podstwie trojkatow przystajacych
Natomiast b ) bedzie trudniej bo cworokat ADBC bedzie rownoleglobokiem gdzie punkt O to punkt
przeciecia sie przekatnych
CE= EA= DF= BF
7 mar 20:21
Krzysiek60: Czy moze ktos napisac jak wykalac ze te punkty sa wspoliniowe ?
7 mar 20:53
Adamm: co to znaczy że są współliniowe? że leżą na jednej prostej
trzeba wykazać że kąt EOF wynosi 180o
7 mar 20:55
Krzysiek60: Adamm wedllug mnie tak ze leza na jednej linii prostej
7 mar 21:03
Krzysiek60: Maasz jakis pomysl bo zaraz bede mial zadanie tez ze wspoliniowoscia punktow
7 mar 21:24
Adamm: mam
CEO i DFO są podobne
dalej pomyśl sam
7 mar 21:26
Krzysiek60: Jesli sa podobne to ja sie podaje (nie lubie tego .
7 mar 22:04
Krzysiek60:
8 mar 11:38
8 mar 12:24
Krzysiek60: Juz pisalem z eutracilem wszystkie dane lacznie z zadaniami
dziekuje CI za odnalezienie
8 mar 15:34