Przystawanie trojkatow
5-latek:

Odcinki AB i CD maja wspolny srodek
Wykaz ze
a) AD= BC i AC=BD (to mam zrobione
b) Srodki odcinkow AC i BD oarz punkt O sa wspolliniowe
Zrobilem rysunek bo myslaem ze te punkty beda lezec na dwusiecznej tych kątow ale okazalo sie
ze nie
17 gru 23:02
5-latek: Co ja pisze o dwusiecznej
To OP i OQ to beda srodkowqe
17 gru 23:05
Mila:
O jest środkiem symetrii równoległoboku ADBC.
albo możesz wykazać , że kąt |∡POQ|=180o.
17 gru 23:15
5-latek: Dobry wieczor

Z tym rownoleglobokiem to zrozumialem
jak mam wykazac ze to kat polpelny ?
17 gru 23:25
5-latek: Inaczej Milu
To zadanie jest ze zbioru zadan z geometrii dla klasy 1 i2 liceum Drobka Szymanski (1998r)
wiec pewnie trzeba wiadomosci jakiies z podstawowki
17 gru 23:29
5-latek: I to razzcej poczatki 1 klasy
17 gru 23:30
Mila:
Narysuj odcinki AD i CB − są równoległe, tam będziesz miał ładne zależności.
17 gru 23:37
5-latek: Dobrze dziekuje CI

Muszse to doczytac zaraz .
jedynie o prostych rownoleglych to wiem ze przez dany punkt przechodzi jedma prosta
rownolegla do danej
17 gru 23:58
5-latek: Potrafi ktos wytlumaczyc jak wykazac ze kat POQ jest polpelny ?
18 gru 09:25
Eta:
18 gru 19:31
5-latek: Dobrze ze sie odezwalas
Eta
Mila kazala dorysowac odcinki AD i BC i tam beda ladne zaleznosci
Wlasnie chodzi mi o to jakie te zaleznosci beda ?
18 gru 19:40
5-latek: A juz mialem pisac z etak szybko uciekasz z forum
18 gru 19:43
Eta:
Hej "małolatku"

Ostatnio nie chce mi się

Jest tu ostatnio wielu ...........pomagaczy .... niech się
popisują swoją wiedzą
18 gru 19:46
5-latek: Wielka szkoda

Chociaz to pomoz .
18 gru 19:48
5-latek:
18 gru 20:37
Mila:

Czworokąt ADBC jest równoległobokiem. ( przekątne dzielą się na połowy)
PQ||AD
W ΔADO: α+γ+δ=180=|∡POQ|
18 gru 21:37
5-latek: dziekuje
18 gru 21:57
5-latek: czyli Milu zrobilas dowod ma to ze w tojkacie suma katow wewnetrzych wynosi 180o
19 gru 17:26
Mila:
Masz:
∡POQ=α+γ+δ a ta suma jest równa 180 , bo suma kątów w Δ...
19 gru 18:28
Mila:
Zrobię inaczej.
19 gru 19:23
5-latek: Dobrze
Milu 
Ja dzisiaj poczytam o zwiazkach miedzy bokami i katami trojkata oraz Suma katow trojkata
19 gru 19:29
Mila:
Patrz rys.21:37
Odcinek OP łączy środki boków ΔACD⇔OP||AD
Odcinek OQ łączy środki boków ΔADB⇔OQ||AD stąd wynikają zaznaczone równości kątów
i równość :∡POQ=α+γ+δ⇔
|∡POQ|=180o
19 gru 20:02
5-latek: Dobrze
19 gru 20:09