xd
octopus: Wyznacz W(x)=a(x−1)(x+3)(x+5) dla liczby 5 przyjmuje wartość −160
a) wyznacz wartość parametru a
b) dla wyznaczonej wartosci a rozwiąż równanie W(x)=F(x), gdzie F(x)=x
2+2x−3
Nie wiem jak zapisać równanie po wyliczeniu delty
5 mar 19:46
Franklin p_p: a)
W(5)=−160
a(4)(8)(10)=−160
320a=−160
5 mar 19:51
the foxi:
Nie rozumiem, a zrobiłeś już a)?
a) −160=a(5−1)(5+3)(5+5)
5 mar 19:52
Blee:
a) W(5) = a*4*8*10
= 160 wyznaczasz 'a'
b) nie istnieje takie 'a' (co wiemy BEZ LICZENIA

) bo jedyne które by mogło (ewentualnie)
wchodzić w grę to a=0 a wtedy przecież W(x) = 0
5 mar 19:52
Blee:
tam miało być = − 160 oczywiście
5 mar 19:53
the foxi:
I według tego co kolega wyżej policzył:
| | 1 | |
− |
| (x−1)(x+3)(x+5)=x2+2x−3 |
| | 2 | |
Żadna delta
5 mar 19:53
Franklin p_p: b)
| 1 | |
| (−x3−7x2−7x+15) = x2+2x−3 |
| 2 | |
−x
3/2 − (9 x
2)/2 − (11 x)/2 + 21/2 = 0 / *2
x
3−9x
2−11x+21=0
W(x)=x
3−9x
2−11x+21
W(1)=0
Dzielisz wielomian przez x−1 potem deltę z kwadratówki, jeżeli jest ≥0 to liczysz pozostałe
rozwiązania, jak nie dasz rady to dokończę
5 mar 19:55
octopus: Tak, obliczyłam a) i wyszło −12, a dalej napisała tak:
−12(x−1)(x+3)(x+5)=x2+2x−3
−12(x−1)(x+3)(x+5)(x2+2x−3)=0
no i tak jak się uczyłam to powinnam z tego 4 wielomianu delte wyliczyć i wyszły mi pierwiastki
1,−3
i zapisać to jak? Patrzyłam w odpowiedziach i nie wyszło mi zgodnie
5 mar 20:06
Blee:
a co to za bzdura jest
5 mar 20:08
Blee:
a = b ⇔ a*b = 0

od kiedy
5 mar 20:08
octopus: nie rozumiem Ciebie, jest to równanie kwadratowe to wszystko na lewo a po prawo 0
5 mar 20:13
octopus: tylko tam wyżej oczywiście powinno być −12(x−1)(x+3)(x+5)(−x2−2x+3)=0
5 mar 20:21
octopus: −12*
5 mar 20:22
Blee:
octopus masz:
a = b ⇔ a
− b = 0
a Ty zrobiłaś a
*b = 0 ... skąd to niby
5 mar 20:23
Blee:
jak już to:
−1/2*[ (x−1)(x+3)(x+5) + 2(x2+2x−3) ] = 0
5 mar 20:23
octopus: Dobra, zwracam honor, ale czekaj −12(x−1)(x+3)(x+5)−(x2+2x−3)=0, więc delte obliczam z
tego wielomianu(2+2x−3)
5 mar 20:26
octopus: (x+2x−3)*
5 mar 20:26
octopus: | | 1 | |
no i dalej mam zapis − |
| (x−1)(x+3)(x+5)−(x−1)(x+3)=0 i można z tego wyrzucić przed |
| | 2 | |
(x−1)(x+3)
5 mar 20:30
6 mar 00:25