wielomiany
octopus: 1. Wielomian W(x)=a(x−1)(x+3)(x+5) dla liczby 5 przyjmuje wartość 150
a) wyznacz wartość parametru a
b)dla wyznaczonej wartość a rozwiąż równanie W(x)=F(x), gdzie F(x)=x2+2x−3
1 mar 18:29
Jerzy:
1) podstaw: x = 5 i oblicz a
W(5) = 150
1 mar 18:31
annabb: 150=a*4*8*10 więc a=....
1 mar 18:31
annabb: F (x)=(x−1)(x+3)
1 mar 18:33
octopus: no okej to wiem, ale co dalej z tym zrobić jak a wyszło 150320
1 mar 18:34
octopus: wymnożyć te nawias?
1 mar 18:34
annabb: Przenieść na jedna stronę i wspólnego nawiasy przed nawis
1 mar 18:36
annabb: Wspólne miało być
1 mar 18:37
aniabb: (x−1)(x+3)(15/32(x+5)−1)=0
x=1 lub x=3 lub x=−43/15
1 mar 23:31