Nierówność kwadratowa z parametrem
Pytajnik: Proszę o sprawdzenie poprawności mojego rozwiązania.
Dla jakich wartości parametru k nierówność nie ma rozwiązania.
(k−2)x
2 + 2kx + k + 5 > 0
Pierw sprawdziłem jak nierówność zachowa się dla a =0 [k = 2]
wynik: x>−7/4 (czyli odrzuciłem ten przypadek)
Drugi przypadek
Założyłem tak ponieważ nierówność tylko w tym przypadku nie będzie mieć rozwiązania i
odpowiedzią jest zbiór pusty.
Proszę o sprawdzenie poprawności założeń.
24 lut 19:02
iteRacj@: założenia są poprawne
24 lut 19:14
PW: Dlaczego chcesz badać zachowanie funkcji dla Δ=0? Wiadomo, że właśnie wtedy funkcja ma
miejsce zerowe.
24 lut 19:35
Pytajnik: @PW
Ponieważ może zajść sytuacja, w której z nierówności może wyjść takie cudo
−1>0 i wtedy również ta odpowiedź będzie spełniała warunek zadania.
24 lut 19:41
iteRacj@:
brak rozwiązań nierówności (k−2)x2 + 2kx + k + 5 > 0
czyli funkcja f(x)=(k−2)x2 + 2kx + k + 5 nie może przyjmować wartości dodatnich
może przyjmowac tylko nieujemne
czy w tym rozumowaniu mam jakiś błąd?
24 lut 19:43
Pytajnik: @iteRacj@
Czyli ta funkcja może przyjmować tylko wartości ujemne lub równe 0.
Brak rozwiązań nierówności to zachodzenie sprzeczności.
Np. 2>3 To sprzeczność.
24 lut 19:46
Pytajnik: Trochę się zagalopowałem.
(k−2)x2 + 2kx + k + 5 > 0
Brak rozwiązań w tym przypadku to taka wartość parametru k, dla którego ta nierówność nigdy nie
zachodzi.
A nie zajdzie, gdy ramiona paraboli będą skierowane w dół, a Δ<=0
24 lut 19:49
24 lut 19:50
Pytajnik: @Krzysiek60
Wygląda na to, że 5. wykres więc założenie jest błędne, powinienem zapisać Δ=0, a nie Δ<=0
24 lut 19:53
iteRacj@:
@PW czy przy założeniu, że k−2<0 założenie Δ=0 jest błędem?
24 lut 19:54
Krzysiek60: Dla mnie tak
Ale niech sie wypowie PW
24 lut 19:58
Pytajnik: Możecie uzasadnić dlaczego tak twierdzicie?
24 lut 19:59
iteRacj@: a czemu jest błędne?
24 lut 20:00
PW: Dobrze było, przepraszam. Jeżeli Δ=0, to dla jednej x jest spełniona równość, czyli nierówność
ostra ">0" nie jest spełniona.
Źle widzę i przywidziało mi się, że nierówność ma postać f(x)≥0.
24 lut 20:14
iteRacj@:
dzięki za odpowiedź
24 lut 20:17