udowadnianie cosinusów
edyta: | | 1 | |
Udowodnij, że ctg20ctg40ctg80= |
| |
| | √3 | |
22 lut 22:33
PW: To rzeczywiście jest "udowadnianie cosinusów". Ta wskazówka ma wprowadzić przeciwnika w błąd?
22 lut 22:40
edyta: przepraszam, mój błąd, oczywiście powinnam napisać w tytule udowadnianie cotagnensów
22 lut 22:41
Mila:
Tam masz rozwiązane, wrzuciłaś podobne kiedyś. I co? Zapomniałaś spojrzeć?
Dość sporo czasu poświęciłam.
22 lut 22:54
22 lut 22:56
Eta:
Ze wzoru : tgα*tg(60
o−α)*tg(60
o+α)= tg(3α)
tg40
o=tg(60
o−20
o) i tg80
o=tg(60
o+20
o)
to
tg20
o*tg(60
o−20
o)*tg(60
o+20
o)= tg60
o=
√3
| | 1 | | 1 | | 1 | |
L= |
| = |
| = |
| =P |
| | tg20o*tg(60o−20o)*tg(60o+20o) | | tg60o | | √3 | |
22 lut 22:56
PW: Nikt nie chwali, to ja muszę

Znasz takie wzory "na pamięć"?
22 lut 23:03
edyta: Mila, tamto zadanie nie ode mnie

Eta, dziękuje bardzo za pomoc!
22 lut 23:04
Eta:
Jasne,że znam

Zawsze lubiłam uczyć się wzorów,by nie zaglądać ciągle do tablic
22 lut 23:05
PW: Pożyteczne. Ja mam psychikę leniwca − wiem, że w razie czego sobie wyprowadzę, i spędzam na tym
dużo czasu, często bowiem nie wiadomo, co wyprowadzić
22 lut 23:10