pierwiastek podwojny
pierwiastek: Dlaczego dla Δ=0 równanie (m+1)x2−4mx+2m+3=0 ma pierwiastek podwojny?przeciez
jak Δ=0 rownanie ma 1 rozwiazanie
22 lut 19:50
Timor i pumba: x1= x2
22 lut 19:52
annabb: Bo to jest ta sama liczba więc jedno rozwiązanie , ale w zapisie mnozysz dwa razy ten sam
nawias
22 lut 19:53
Adamm: nie ma pierwiastka podwójnego
równanie nie może mieć pierwiastka podwójnego, wielomian już tak
22 lut 19:56
pierwiastek: "Dla jakich wartosci parametru m rownanie .... ma pierwiastek podwojny?Wyznacz ten pierwiastek"
ja tylko cytuje ksiazke
22 lut 20:04
PW: Książka używa niepoprawnej terminologii. Równanie ma rozwiązania. Bez sensu jest mówić o
podwójnym czy potrójnym rozwiązaniu.
Przykład: równanie
(x−1)3=0
ma rozwiązanie (jedno jedyne)
x1=1.
Wielomian W(x)=(x−1)3 ma pierwiastek potrójny (dlatego potrójny, że w rozkładzie na czynniki
trzy razy występuje (x−1).
22 lut 20:27
pierwiastek: Dlatego dla mnie to bylo niejasne,podwojne rozwiazanie przy delcie rownej zero
22 lut 20:29
Timor i pumba: A jak bedziesz mial w zadaniu np tak
Dla jakich wartosci parametru m rownanie ....... ma pierwiastki spelniajace warunek .....
Jak zapiszesz warunek na delte ?
22 lut 20:40
pierwiastek: Δ>0 to chyba jasne i co w związku z tym?
22 lut 20:48
Timor i pumba: No nie bardzo bo nie masz napisane dwa rozne pierwiastki
22 lut 20:49
pierwiastek: No dobrze ,ale do czego zmierzasz?Pierwszy raz sie spotkalem z 'ma pierwiastek podwojny' wiec
zapytalem
22 lut 20:52
Timor i pumba: W ksiazce Panstwa Zakrzewkich pisze tak
Sa dwie konwencje okreslenia liczby pierwiastkow rownaia kwadratowego dla Δ=0
Czasami mowi sie ze rownanie takie ma jeden pierwiastek (podwojny) , czasem ze [P[dwa
rowne ]] pierwiastki
Oni w swojej ksiace przyjeli pierwsza konwencje
Wiec do zadania z 20 : 40 Δ≥0
22 lut 21:02
Adamm: pierwiastki − czyli co najmniej dwa
to jest błąd logiczny Timor i pumba
22 lut 21:11
Timor i pumba: Adamm nie ja to pisalem
Recenzentami tej ksiazki byli ludzie z Instytutu Matematyli PWr i UWr
Ponadto prof. Olga Stande .
22 lut 21:15
pierwiastek: Nigdy się nie spotkałem z konwencją określania 'pierwiastki' jako cos ≥0 tylko po prostu liczba
mnoga
22 lut 21:16
PW: Najgorzej gdy książki piszą ludzie, którzy tego robić nie powinni. Jakie "dwie konwencje"?
Podali w ogóle w tej swojej książce definicję rozwiązania równania? Albo jest definicja, i
wszyscy ja uznajemy, albo wprowadzamy "konwencje".
Jestem ciekawy, czy badając równanie
sin2x=1
na przedziale [0,π] też by majaczyli o "podwójnym pierwiastku"? Czy tylko dla funkcji
kwadratowej taka wyjątkowość nastąpiła?
22 lut 21:24
Timor i pumba: Ludzie z CKE tez nie raczyli mi odpisac na te watpliwosc , (chyba sami nie wiedza )
Wiec rozwiazuje takie zdania jak wszyscy
22 lut 21:27
pierwiastek: No jest to ksiazka mianowicie z poziomem rozszerzonym MATeMAtyka z nowej ery klasa 3.
22 lut 21:30
PW: Wiedzą, wiedzą. Patrz
4892 − zadanie 12. Niepotrzebnie użyto określenia "dwa różne", ale
mówią o
rozwiązaniach, nie o pierwiastkach.
22 lut 21:37
PW: Coś ten link nie działa − trzeba wejść po lewej stronie na Matura z Matematyki i wybrać
maj 2017, poziom rozszerzony.
22 lut 21:39
pierwiastek: a czym sie rozni rozwiazanie od pierwiastka?
22 lut 21:42
Adamm: pierwiastek i rozwiązanie równania to to samo, i można używać tych słów zamiennie
22 lut 21:44
PW: K... poszukaj definicji. Pierwiastek to pojęcie dotyczące wielomianów, a nie równań.
Pierwiastek wielomianu jest rozwiązaniem pewnego równania,
22 lut 21:45
Adamm: używają słowa rozwiązanie pewnie po to by nieobeznany maturzysta nie srał pod gacie i się
zastanawiał
22 lut 21:48
pierwiastek: "pierwiastek a. rozwiązanie – wartość bądź ciąg wartości, które spełniają dane równanie,
tzn. podstawione w miejsce niewiadomych dają zdanie logicznie prawdziwe."
"pierwiastek – element a dla którego dwumian
x−a dzieli (bez reszty) dany wielomian zmiennej x(zob. też pierwiastek z jedynki),"
oho,to pierwiastek to jeszcze element
22 lut 21:49
pierwiastek: To dziwia mnie polecenia w takim razie "Pokaz,ze rownanie ma pierwiastki" w rownaniach
gdzie nie ma wielomianu
22 lut 21:51
PW: Popatrz arkusz maturalny maj 2015 poziom rozszerzony − zadania 2, 4, 13, 15. Równania mają
rozwiązania, wielomiany miewają pierwiastki.
Jeszcze raz: w starych zbiorach zadań używali niepoprawnego nazewnictwa. Nie spalimy ich, ale
należy właściwie rozumieć tamte polecenia.
Już się nie dziw, widzę że kręci cię wzniecanie niepotrzebnej dyskusji.
22 lut 22:04