sd
sda: ekstrema warunkowe
f(x)=x2+y2 przy warunku x2+y2=16
22 lut 13:35
sda: mam równania
2x+2xλ=0
2y+2yλ=0
x2+y2−16=0
22 lut 13:36
22 lut 13:37
sda: kurde mi te punkty p1 p2.. zle wychodza pomozesz?
22 lut 13:40
sda: czekaj czyli jak z równania z x mam odp x=0i λ=−1 to y jest −4lub 4 ? i tak samo z równania z y
ze x= 4 lubb −4 ?
22 lut 13:42
sda: ale tam hesjian mi wszedzie daje 0...
bo mam taki
o 2x 2y a z równan mam ze x=4lub −4 v y=4 lub −4 a λ=−1
2x 0 0
2y 0 0
i co dalej..
22 lut 14:08
sda: ?
22 lut 14:14
PW: Zadanie to kpina ze studenta. Czego szukasz, kiedy widać, że dla (x, y) spełniających zadany
warunek wszystkie wartości funkcji są jednakowe?
22 lut 14:27