Ekstremum
bezendu:
Hey, potrzebuję pomocy z jednym przykładem, wczoraj już to chyba ktoś wstawiała ale ja nie mogę
tego rozwiązać i nie wiem gdzie jest błąd.
Oblicz ekstremum warunkowe funkcji f(x,y)=x
2+y
2 Przy warunku g(x,y)=x
2+y
2=−16
F(x,y)=x
2+y
2+λ(x
2+y
2−16)
F(x,y)=x
2+y
2+λx
2+λy
2−16λ
| ∂F | |
| =(x2+y2+λx2+λy2−16λ)'=2x+2xλ |
| ∂x | |
| ∂F | |
| =(x2+y2+λx2+λy2−16λ)'=2y+2yλ |
| ∂y | |
U{{∂F}{∂λ}=(x
2+y
2+λx
2+λy
2−16λ)'=x
2+y
2−16
Tworzę układ równań:
2x+2xλ=0
2y+2yλ=0
x
2+y
2−16=0
Wychodzą punkty P
1=(0,4−1) P
2=(0,−4,−1) P
3=(4,0,−1) P
4=(−4,0,−1)
Cdn w dalszym poście
24 kwi 12:54
bezendu:
Tworzę hesjan(ogólny) z obliczonych pochodnych cząstkowych
|0 2x 2y |
H= | 2x 2+2λ 0 |
| 2y 0 2+2λ |
Dla punktu P1=(0,4,−1)
| 0 0 −8|
H(P1)= |0 0 0 |
| 8 0 0 |
W(P1)=0 ⇒brak ekstremum warunkowego a w odpowiedzi widnieje, że w tym punkcje funkcja osiąga
maksimum, zresztą reszta punktów też mi się nie zgadza..
24 kwi 12:59
bezendu:
Pomoże ktoś ?
24 kwi 13:11
Qulka: wszędzie powinno być +16
24 kwi 13:21
bezendu:
Qulka ja źle przepisałem warunek, ale dalej dobrze liczę
Warunek x2+y2=16
24 kwi 13:22
bezendu:
I tak nadal wychodzi błąd.
24 kwi 13:22
Qulka: a na pewno treść dobrze

bo w działaniach błędu nie widzę
24 kwi 13:27
24 kwi 13:35
bezendu:
Czyli błąd w odpowiedzi ?
24 kwi 13:42
Qulka: a jakie masz odpowiedzi?
24 kwi 13:44
Qulka: ale na logikę to ekstremów tam brak
24 kwi 13:46
bezendu:
W linku są odpowiedzi 2)
24 kwi 13:50
Qulka: tak naprawdę dla λ=−1 jest nieskończenie wiele punktów podejrzanych o ekstremum
24 kwi 14:14
bezendu:
Ale zobacz w odpowiedzi jaki są podane punkty... W obliczeniach błędu nie ma.
A dwa muszę rozważać konkretne punkty które wyszły w wyniku rozwiązaniu układu równań.
24 kwi 14:22
24 kwi 14:24
bezendu:
Tylko jest jeden drobny problem, w metodzie lagrange'a +λ(warunek) na filmiku daję −
24 kwi 14:27
Przemysław: Może być + albo − to nic nie zmieni (tzn tylko λ będzie inna, ale punkty te same)
24 kwi 14:31
bezendu:
Zmieni pochodna po x wyjdzie 2x−2λx po y ...
2x−2λx=0
x=0 λ=1 i wtedy hejsny od poszczególnych punktów ulegną zmianie.
24 kwi 14:34
Qulka: jak wstawisz λ to ci wyjdą te same bo znak λ masz inny dlatego o tym nie pisałam
24 kwi 14:36
bezendu:
Tylko to by było bez sensu, bo skąd wiedzieć jaki znak dać ? Dwa na egzaminie nie będę miał
odpowiedzi..
24 kwi 14:37
Przemysław: Ale określoność się raczej nie powinna zmienić.
24 kwi 14:39
Qulka: wyjdzie Ci z rozwiązania układu równań teraz u Ciebie wyszło Ci λ=−1 jakbyś miał minus od
początku wyszłoby Ci λ=1 a reszta na końcu i tak wstawiasz wyniki więc wyjdzie to samo
24 kwi 14:46
bezendu:
Ale +λ też powinno wyjść. Wiem, że jestem uparty itp ale w każdej książce podawane jest +λ
24 kwi 14:49
24 kwi 14:50
Qulka: str 4
24 kwi 14:50
bezendu:
Dzięki, zaraz przeliczę inny przykład z − i ciekawe czy mi wyjdzie
24 kwi 14:51
bezendu:
Nie działa z minusem,
f(x,y)=x2+y2+xy−1 Warunek x+y−1=0
Z plusem wychodzi poprawnie z minusem wychodzi inny punkt.
24 kwi 15:04
Przemysław: A jaki punkt Ci wychodzi?
24 kwi 15:17
bezendu:
Nie będę marnował Waszego czasu, za dużo pisania żeby to wszystko rozpisywać, pójdę na
konsultację pod wieczór. Dziękuję za pomoc
24 kwi 15:18
Przemysław: Ja tak liczyłem:
x
2+y
2+xy−1, x+y−1=0
L=x
2+y
2+xy−1− λ(x+y−1)
L'
x,2x+y−λ=0
L'
y,2y+x−λ=0
λ= 2x+y = 2y+x
y=x
x+y−1 = 0
2x−1=0
L''
xx=2
L''
yy=2
L''
xy=1
2 1
1 2
Dodatnio określone
min warunkowe
Jeszcze wrzucę od razu, bo już napisałem. Może mam gdzieś błąd...
24 kwi 15:19
bezendu:
Taki układ równań masz:
2x+y−λ=0
2y+x−λ=0
−x−y+1=0 ⇒y=−x+1
2x+(−x+1)−λ=0
2(−x+1)+x−λ=0
x−λ=−1
−x−λ=2 / (−1)
x−λ=−1
x+λ=−2
2x=−3
x=−1,5
to już źle bo w odpowiedzi jest P1=(0,5,....) więc x nie może wyjść −1,5
24 kwi 15:29
Przemysław: Własnie nie:
−x−y+1=0
Tylko x+y−1
24 kwi 15:31
Przemysław: Ups, miało być
x+y−1=0
24 kwi 15:31
bezendu:
skoro masz −λ
to −λx−λy+λ
Pochodna po λ=−x−y+1
Sprawdź dobrze
24 kwi 15:38
Przemysław: Na ćwiczeniach miałem podane z − i było do układu równań:
pochodne po x,y,itd (bez λ)
i warunek ograniczający
A na wykładzie z + i układ to były pochodne po kolei
24 kwi 15:40
bezendu:
A ja miałem właśnie z + i do układu również brana była pochodna po λ. Sprawa dla wykładowcy
24 kwi 15:41
Przemysław: 
Czyli się zgadza, bo u mnie jak z + to też z pochodną po λ, tylko jak z − to bez
24 kwi 15:42
bezendu:
Ale dla mojego układu się nie zgadza. Bo wychodzi punkt x=−1,5

Poczekaj do 19 to napiszę wersję potwierdzoną
24 kwi 15:43
Przemysław: | | 1 | | 1 | |
Mi wyszło ( |
| , |
| ) nie wiem, czy tak jest w odpowiedziach  |
| | 2 | | 2 | |
24 kwi 15:48
bezendu:
Właśnie tak jest w odpowiedzi, ale jak ja robiłem − i liczyłem pochodną po λ to nie wychodzi.
24 kwi 15:49
Przemysław: To spróbuję z plusem jeszcze, zaraz postaram się napisać
24 kwi 15:50
bezendu:
Nie rób ! z plusem wychodzi poprawnie ! Chciałem sprawdzić czy ten wzór z minusem działa, a tu
guzik bo wychodzi całkiem inaczej..
24 kwi 15:50
Przemysław: x2+y2+xy−1, x+y−1=0
L=x2+y2+xy−1+ λ(x+y−1)
L'x,2x+y+λ=0
L'y,2y+x+λ=0
L'
λ,x+y−1=0
λ= −(2x+y) = −(2y+x)
2x+y=2y+x
x=y
x+x−1=0
2x=1
24 kwi 15:52
Przemysław: ops..
Tzn. z minusem jak policzysz pochodna po λ to chyba nie ma prawa zadziałać, ale może się mylę.
24 kwi 15:52
24 kwi 15:56
Przemysław: x2+y2+xy−1, x+y−1=0
L=x2+y2+xy−1− λ(x+y−1)
L'x,2x+y−λ=0
L'y,2y+x−λ=0
L'λ,−x−y+1=0
y=−x+1
2x−x+1−λ=0
2−2x+x−λ=0
x+1=λ
2−x=λ
x+1=2−x
2x=1
A jednak się myliłem!
24 kwi 15:58
Przemysław: Z minusem wychodzi to samo
24 kwi 15:58
bezendu:
Qulka liczyłem z − to pierwsze zadania jeszcze raz, punkty wyszły te same. Byłem również u
wykładowcy słynnego Sko... powiedział, że pierwszy raz widzi taki sposób liczenie ekstremum
warunkowego, tłumaczył mi inne sposoby ale tego nie mógł pojąć
24 kwi 19:39
bezendu: vax ?
24 kwi 21:29
b.: 1. Zadanie jest trywialne, funkcja f przy zadanym warunku jest stała, więc zależnie od
definicji ekstremum warunkowego jest ich nieskończenie wiele lub nie ma żadnego.
Używanie mnożników Lagrange'a i badanie formy nie doprowadzi do niczego, takie metody nie
działają dla funkcji stałych.
2. Tak jak już różne osoby pisały, nie ma znaczenia, czy się bierze +λ, czy −λ. Podobnie,
f(x)=−ax−b, gdzie a,b rzeczywiste, jest ogólną postacią funkcji liniowej z R do R, mimo że
takiego wzoru raczej się nigdzie nie znajdzie.
3. Metoda z tą macierzą 3x3 wygląda podejrzanie, co wpisujesz w LG rogu, zawsze 0? Jaka jest
interpretacja wyznacznika −− zerowy to brak ekstremum? A jak niezerowy?
24 kwi 23:53
b.: Ok, metoda chyba rozstrzyga istnienie ekstremum warunkowego, gdy ten wyznacznik jest różny od
0. Ale gdy jest równy 0, to nie rozstrzyga.
25 kwi 00:19
bezendu:
Jeśli wyznacznik jest zerowy brak ekstremum, >0 maksimum, <0 minimum
25 kwi 11:32
52: bezendu a to nie idzie tak:
Jeśli wyznacznik >0 to jest ekstremum
Jeśli wyznacznik >0 to nie ma ekstremum
Jeśli wyznacznik=0 to nie wiadomo czy jest ekstremum
Jeśli minimum to f
xx>0 (lub f
yy>0)
Jeśli maksimum to f
xx<0 (lub f
yy<0)
25 kwi 12:20
b.: Wyznacznik zerowy nie daje informacji o braku ekstremum, poza tym OK.
@52: to jest inna metoda, tutaj jest tak jak bezendu napisał.
25 kwi 13:05
bezendu:
b ale zauważ, że sposób działa dla innych przypadków, poza tym w książce są podane
odpowiedzi do zadania, mimo iż widać, że nie ma ekstremum warunkowych.
25 kwi 13:30
b.: Co do sytuacji z niezerowym wyznacznikiem zgoda, ale gdy wyznacznik jest zero, to nic nie
wiadomo. To tak jak z ekstremami funkcji jednej zmiennej, jak f'(x)=f''(x)=0, to nie wiadomo,
czy w x jest ekstremum.
25 kwi 13:44
bezendu:
Dobrze, wtedy przypadek nieokreślony i się z tym zgodzę, więc wychodzi, że dla tej funkcji nie
możemy określić ekstremum warunkowych ? Tym bardziej dziwi mnie odpowiedź, według której
funkcja osiąga w dwóch punktach maximum i w dwóch minimum.
25 kwi 13:48
Kacper:
Wniosek? Odpowiedzi też są czasem błędne
25 kwi 13:53
bezendu:
Ok, dzięki. Cały czas myślałem, że ja coś źle liczę, ale jednak ja mam rację
25 kwi 13:56
b.: > dla tej funkcji nie możemy określić ekstremum warunkowych
Nie możemy taką metodą, ale możemy bardzo łatwo bezpośrednio.
25 kwi 14:02
bezendu:
Jaką ?
25 kwi 14:05
b.: napisałem w poście z 24 kwi 23:53
25 kwi 14:06