nowa era 2018, parabola, okrąg i styczna :)
polo: | | 1 | |
Wyznacz równania wszystkich wspólnych stycznych do paraboli o równaniu y= |
| x2 i okręgu o |
| | 2 | |
y=ax+b − styczna
| | 1 | |
1) y=ax+b i y= |
| x2, przyrównuję te dwie funkcje, wychodzi równanie kwadratowe którego Δ |
| | 2 | |
musy równać się 0 (bo y=ax+b to styczna więc ma tylko jeden punkt wspólny z parabolą),
| | 5 | | −a2 | |
2) y=ax+b i x2+(y+ |
| )2=2 i b= |
| i tutaj wszystko mi się sypie bo gdy dochodzę do |
| | 2 | | 2 | |
równania kwadratowego i pamiętając że Δ=0 wychodzi mi tylko jedno rozwiązanie wymierne "a"
więc pewnie coś muszę mieć źle (może b źle policzyłem?)
Proszę o oświecenie mnie co robię źle, i czy może można zrobić to zadanie łatwiej, ale w sposób
licealny
20 lut 17:41
20 lut 18:31
polo: Wielkie dzięki @Mila

Mam tylko jedno pytanie porównując początek mojego rozwiązania a tym co ty podesłałaś, u mnie
| | −a2 | | a2 | |
współczynnik stycznej wychodzi b= |
| , a w tym którym ty podesłałaś to b=f(a)= |
| , |
| | 2 | | 2 | |
skąd bierze się ta różnica? Bo ja błędu w obliczeniach nie widzę, wolfram też to pokazuje, czy
mój sposób jest błędny?
20 lut 18:43
polo: Dobra, nie było pytania, przeanalizowałem twoje rozwiązanie do końca, znalazłem błąd rachunkowy
w moich wszystko się zgadza. No ale nie ma co, twoja wersja na pewno przyjemniejsza jest
20 lut 19:40
Mila:
Nie jest błędny, popatrz uważnie tam , wszystko się zgadza z Twoim sposobem.
Przed punktem (3) po przekształceniu wcześniejszego wzoru masz tam równanie stycznej :
20 lut 19:42