Rownania wszystkich wspolnych stycznych
Hejeczka: Wyznacz równiania wszystkich wspólnych stycznych do paraboli o równaniu y=12x2
i okręgu o równaniu x2+(y+52)2=2
5 lut 18:09
Hejeczka: Siedze nad tym pare godzin i ciagle mi nie wychodzi. Bardzo prosze o pomoc
5 lut 18:10
Mila:
To napisz odpowiedź, przeliczę.
5 lut 20:55
Hejeczka: Są 4 styczne:
y=x−12
y=−x−12
y=√17x−172
y=−√17x−172
5 lut 21:06
Mila:
1) Styczna do paraboli:
| | 1 | |
(a, |
| a2)− punkt styczności z parabolą |
| | 2 | |
f'(a)=a
| | 1 | | 1 | |
s: y=ax− |
| a2 ⇔ax−y− |
| a2=0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | |
3) S=(0,− |
| ) − wsp. środka okręgu , r=√2 |
| | 2 | |
Odległość stycznej od środka okręgu jest równa r=
√2
|5−a
2|=2
√2√a2+1 /
2
25−10a
2+a
4=8(a
2+1)
25−10a
2+a
4−8a
2−8=0
a
4−18a
2+17=0
Δ=256
| | 18−16 | | 18+16 | |
a2= |
| =1 lub a2= |
| =17 |
| | 2 | | 2 | |
a=1 lub a=−1 lub a=
√17 lub a=−
√17
Styczne:
5 lut 21:06
Mila:
s
2 źle napisałam, ale dobrze narysowałam.
5 lut 21:08
jc: Styczna do paraboli w punkcie (p,p2/2): px−y−p2/2=0.
Która styczna leży w odległości √2 od środka okręgu czyli od punktu (0,−5/2)?
U{|5/2 − a2/2|}{√a2+1=√2
2(a2+1)=(5/2−a2/2)2
a4−10a2+25=8a2+8
a4−18a2+17 = 0
a=±1, a=±√17
...
5 lut 21:09
jc: Oj, po drodze zmieniłem p na a, a właściwie było odwrotnie, najpierw a, a potem
przez moment p.
Mila, liczyć deltę jak widać jeden z pierwiastków?
Zawsze odradzam rachunków, jak widać wynik.
W rachunkach można się przecież pomylić.
5 lut 21:13
Hejeczka: Mila mogłabyś wytłumaczyć z kąd wzięłaś d(s, S)
5 lut 21:49
Mila:
"skąd"
Odległość punktu P(x
0,y
0) od prostej ( równanie w postaci ogólnej):
k: Ax+BY+C=0
| | |A*x0+B*y0+C| | |
d(P,k) = |
| |
| | √A2+B2 | |
W Twoim zadaniu : ( przed 3 punktem)
| | 1 | |
s: ax−y− |
| a2} =0 styczna do paraboli, ma być wspólną styczną z okręgiem. |
| | 2 | |
5 lut 21:59
Hejeczka: Dobra to już wszystko rozumiem. Dzięki wielkie
5 lut 22:07
Mila:
5 lut 22:11