Obliczyłam cosx z jedynki trygometrycznej i nie mam pojecia co dalej z tym..
octopus: Wiadomo, że sinx= 35⋀ x należy ( ∏2 ,∏). Oblicz sin3x. Zakoduj trzy początkowe cyfry
rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.
19 lut 18:28
Eta:
sin(3x)= sinx(3−4sin2x)
sin(3x)=............
19 lut 18:59
octopus: Skąd sie wzięło −4sin2x
19 lut 19:02
19 lut 19:05
octopus: Ooo dzięki😎
19 lut 19:07
Eta:
19 lut 19:08
octopus: Chyba nie wyjdzie z tego wzoru 😕
19 lut 19:19
Eta:
...= 117/125
19 lut 19:23
Eta:
..=117/125= 0,936
i koduj
19 lut 19:27
octopus: A można to zrobić bez użycia tego wzoru, bo go wzorach nie mam ani na lekcjach tez nie
występował
19 lut 20:12
Eta:
To możesz go wyprowadzić tak:
sin(3x)= sin(2x+x) = sin2x*cosx+cos2x*sinx= 2sinx*cos2x+(1−2sin2x)*sinx=
= 2sinx(1−sin2x)+sinx−2sin3x= 2sinx−2sin3x+sinx−2sin3x= 3sinx−4sin3x=
=sinx(3−4sin2x)
19 lut 20:15
octopus: Oo teraz rozumiem to już, dzięki wielkie 😄
19 lut 20:17
Eta:
Takie zadanie może być na maturze

Wykaż,że sin(3x)= sinx(3−4sin
2x)
19 lut 20:19
Eta:
Przy "kodowanym" zadaniu warto ten wzór znać ( lub zrobić sobie taki "tatuaż"
19 lut 20:22
octopus: Ogólnie te zadanko z sprawdzianu i wlasnie dostajemy zadania z matur i porażka za każdym
razem😂
19 lut 20:23
octopus: Hahaha będę pamiętać😁
19 lut 20:24
Eta:
19 lut 20:25
PW: No to jakie 3 cyfry "zakodujesz"? Mówiąc dokładnie wpiszesz w trzy przygotowane w arkuszu
okienka. To nie jest żadne "kodowanie", kiedy wreszcie CKE zrezygnuje z tego dziwoląga?
19 lut 20:55
Eta:
19 lut 21:02