Trygonometria
Ktoś: | | α | | 3α | |
Rownosc cos |
| −cos |
| =2sinαsinγ dla γ=? |
| | 2 | | 2 | |
19 lut 16:09
Ktoś: | | α | |
po przeksztalceniach doszedlem do sinα(sin |
| −sinγ)=0 |
| | 2 | |
| | α | |
czyli sinα=0 lub sin |
| =sinγ |
| | 2 | |
19 lut 16:11
Ktoś:
19 lut 16:31
Ktoś:
19 lut 17:11
Ktoś: .
19 lut 18:51
Ktoś:
21 lut 12:30
Ktoś: czyli wynika z tego,z ze γ∊R? wtedy odpowiedz sei nie zgadza
21 lut 12:32
21 lut 12:34
21 lut 12:36
Ktoś: skorzystalem z tego wzoru i wyszlo mi to co wczesniej napisalem
21 lut 12:38
Jerzy:
| | α | | α | |
Odp: γ = |
| + 2kπ lub y = (π − |
| ) + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
21 lut 12:40
Ktoś: moje przeksztalcenia:
| | α−3α | | α+3α | |
−2sin |
| sin |
| =2sinαsinγ |
| | 4 | | 4 | |
21 lut 12:46
aniabb: no i masz tak jak Jerzy napisał (bo ja zapomniałam podzielić

)
21 lut 12:49
Ktoś: no ale z tego wychodzi ze γ∊R
21 lut 12:49
aniabb: z którego? sinα=0 nie ma wpływu na γ więc nie jest elementem rozwiązania
21 lut 12:51
Ktoś: | | α | |
jezeli sinα=0 to sin |
| −sinγ moze byc dowolna liczba wiec γ jest dowolne, nie? |
| | 2 | |
21 lut 12:53
Jerzy:
Nie , jeśli α = 0 , to: γ = 2kπ lub γ = π + 2kπ
21 lut 12:54
aniabb: Pytali dla jakiego γ zachodzi równość, więc nie możesz zakładać że akurat α=kπ podając
odpowiedź..
α ma status parametru
21 lut 12:56
Ktoś: | | α | |
no, ale odpowiedz to tylko γ= |
| wiec chyba cos nie tak |
| | 2 | |
21 lut 12:56
Jerzy:
W zadaniu pytaja, jaki zachodzi zwiazek pomiedzy katami α i γ , aby zachodziła
podana równość.
21 lut 12:57
Jerzy:
A dokładnie przepisałeś treść zadania ?
21 lut 12:57
Ktoś: Dobrze, dziekuje za pomoc
21 lut 13:00