wynik
krasnal: 2+2 to ile to jest?
6 lut 18:26
tyt: √16
6 lut 18:28
bera:
(12)−2
6 lut 18:52
R.W.16l: ale dżołk
6 lut 20:28
AS: 100
7 lut 13:20
kok: miliard
7 lut 14:19
Paweł: miliar x miliard / miliard − miliard +4 = 2+2
7 lut 14:30
7 lut 14:40
Ekhm: Super, jarajcie się dalej...
7 lut 15:08
AS: Trochę relaksu też się przyda.
7 lut 15:17
Mickej: Widze że nikt nie podał jeszcze jednego z głównych kandydatów do poprawnej odpowiedzi to ja
podam.
2+2=4
7 lut 15:19
inż: ludzi kto was matmy uczył.... 2+2=22.....
7 lut 15:31
R.W,16l: 2+2=5 w pewnym ciele...
7 lut 17:01
R.W,16l: 4−4=10−10
(2+2)(2−2)=5(2−2)
2+2=5
7 lut 17:02
R.W,16l: W zasadzie to my kiedy piszemy 2+2 to dla wydaj się być oczywistym, iż wynikiem jest 4, ale tak
na prawdę, kiedy myślimy o dwójce jak np. o liczbie zapisanej w innym niż dziesiętny system
liczbowy (bo takiego my dzisiaj używamy), to możemy otrzymać zupełnie inny wynik. I tak gdy,
np. ta dwójka tutaj to liczba przy podstawie 3, to przy zamienie jej na liczbę przy podstawie
10 także otrzymamy 2, ale już sama suma tych liczb (przy podstawie 3) da nam liczbę który
wygląda następującą: 12. Choć gdy wrócimy do podstawy dziesiętnej, to okaże się, że ta suma to
4.
Jak widać taka suma może przedstawiać się różnie w zależności od tego jaki system liczbowy
rozpatrujemy. Tak więc choć wynik (12) wygląda inaczej, to nie zmienia to faktu, iż w jest to
także 4.
7 lut 17:03
R.W,16l: 1=0,(9)
więc 4=3,(6)
albo
załóżmy, że x = 0,(9)
zatem 10x = 9,(9)
dalej −> 9x = 10x − x
9x = 9,(9) − 0,(9)
9x = 9
więc x = 9/9
x = 1
Więc 2+2 = 3,(9) = 4
7 lut 17:06
7 lut 17:06
krasnal: i niby takie proste a jaka dyskusja

ale dziękuję za odp i prosze o usmiech
8 lut 23:35