Prawdopodobienstwo cd.....
Krzysiek60: Ostatnie na dziisiaj
Niech A, B C ⊂Ω beda takimi zdarzeniami ze : AUBUC= Ω P(B)= 2P(A) P(C)= 3P(A) oraz P(A∩B)=
= P(A∩C)= P(B∩C)
Dowiesc ze
To mnie naprawde przeraza
18 lut 20:28
Krzysiek60:
18 lut 21:17
b.: 1 = P(AuBuC) = P(A)+P(B)+P(C) − (P(AnB)+P(BnC)+P(CnA)) + P(AnBnC) =
= 6P(A) − 3P(AnB) + P(AnBnC)
skąd
6P(A) = 1 + 3P(AnB) − P(AnBnC) ≥ 1 + 2P(AnB) + (P(AnB) − P(AnBnC)) ≥ 1
Z drugiej strony
1 = P(AuBuC) = P(BuC) + P(A) − P((BuC)nA) = P(B)+P(C)+P(A) − P(BnC) − P((BuC)nA)
= 6P(A) − P(AnB) − P((BuC)nA) ≥ 6P(A) − P(A) − P(A)
18 lut 22:36
Krzysiek60: Moglby ktos w miare lopatologicznie to wytlumaczyc?
19 lut 10:48
Blee:
P(AuBuC) = 1
To wiemy z tresci zadania
P(AuBuC) ≤ P(A)+P(B)+P(C) = 6P(A) −> P(A) ≤ 1/6 to rozumiemy?
19 lut 10:57
Krzysiek60: Niestety nie i dlatego nie studiuje
19 lut 10:59
Krzysiek60: To ze P(AUBUC)=P(Ω)=1 to oczywiscie rozumiem
Teraz P(AUBUC)= P(A) +P(B)+P(C)−P(A∩B)−P(B∩C)−P(A∩C)+P(A∩B∩C)
Nie rozumiem dlaczego jest +P(A∩B∩C)
no bo dla dwoch zdarzen A i B jest
P(AUB)= P(A)+P(B)−P(A∪B)
19 lut 11:06
Krzysiek60: na koncu mam byc −P(A∩B)
19 lut 11:07
Krzysiek60:
19 lut 11:30
Krzysiek60: Ogolnie to probuje dojsc co to jest P(A∩B∩C) w tym wzorze
19 lut 11:33
aniabb: bo jak masz 2 zdarzenia to część wspólną policzyłeś 2 razy i dlatego odjąć
jak masz 3 zdarzenia to najpierw policzyłeś ją 3 razy a potem 3 razy odjąłęś i dlatego na końcu
trzeba ją dodać
19 lut 11:34
aniabb: P(A∩B∩C) to część wspólna wszystkich trzech
19 lut 11:35
Krzysiek60: Dzien dobry

Na razie jestem zmuszony zostawic to .
Pozniej napisze do Ciebie
19 lut 11:48
19 lut 17:29
Krzysiek60: Milu 
na razie probuje to pojac .
19 lut 21:21
Krzysiek60:
20 lut 10:49
Krzysiek60: Chodzi mi o to zadanie bo tamto mam juz ogarniete .
20 lut 10:50
20 lut 12:52