Prawdopodobienstwo
Krzysiek60: Zadanie nr 31
Dowiesc ze
P(AUBUC)= P(A)+P(B)+P(C)−P(A∩B)−P(B∩C)−P(A∩C)+P(A∩B∩C)
Zadanie nr 32 od razu tutaj
Dowiesc ze
P(A−B)≥P(A)−P(B)
Tych nie wiem jak zrobic
nr 33 juz wiem .
18 lut 19:21
iteRacj@:
Witaj!
Jakie wzory masz podane w podręczniku?
18 lut 19:33
iteRacj@:
0≤P(A)≤1 dla każdego zdarzenia A ⊂ Ω
P(Ω )=1 Ω – zdarzenie pewne
P(∅)= 0 ∅ – zdarzenie niemożliwe (pusty podzbiór Ω )
P(A)≤P(B) gdy A⊂B⊂Ω
P(A')=1− P(A), gdzie A′ oznacza zdarzenie przeciwne do zdarzenia A
P(A∪B)= P(A)+P(B)−P(A∩B) dla dowolnych zdarzeń A, B ⊂ Ω
P(A∪B)≤ P(A)+P(B) dla dowolnych zdarzeń A B, ⊂ Ω
18 lut 19:41
18 lut 19:43
Mila:
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B) masz udowodnione str.39
L=P( (A∪B)+C)=P(A∪B)+P(C)−P((A∪B)∩C)=
=P(A)+P(B)−P(A∩B) +P(C)− P((A∩C)∪(B∩C))=
=P(A)+P(B)+P(C)−P(A∩B)−[P(A∩C)+P(B∩C))−P(A∩C∩B∩C)]=
=P(A)+P(B)+P(C)−P(A∩B)−P(A∩C)−P(B∩C))+P(A∩B∩C)=P
18 lut 19:44
iteRacj@: jeszcze taki warto znać
P(A−B)=P(A)−P(A∩B)=P(A∩B')
spróbuj tego skorzystać w zadaniu nr 32
18 lut 19:45
Krzysiek60: Nie wiem .
18 lut 19:54
iteRacj@:
P(X)≤P(Y) gdy X⊂Y⊂Ω
z tego twierdzenia wynika, że jesli zbiór X zawiera się w zbiorze Y, to prawdobodobieństwo
zdarzenia P(X) jest mniejsze lub takie samo jak P(Y)
u nas mamy rozważymy zbiory A∩B i B
A∩B⊂B więc P(A∩B)≤P(B) a z tego −P(A∩B) ≥ −P(B)
z tw. 19:45 wiemy że P(A−B)=P(A)−P(A∩B) ≥P(A)−P(B) c.b.d
18 lut 20:04
Krzysiek60: Dzieki

Wkurzaja mnie takie dowody i ich nie lubie
No ale skoro sa takie zadania to nalezy sie z nimi chociaz zapoznac
18 lut 20:08
iteRacj@:
Mili dowód wygląda poważniej i budzi szacunek
18 lut 20:14
Krzysiek60: Dlatego postaram sie go zrozumiec
18 lut 20:18
iteRacj@:
narysuj diagram koniecznie
18 lut 20:19
Mila:

Zadanie nr 32
wykazać, że P(A−B)≥P(A)−P(B)
P(A∩B)≤P(B)
P(A\B)=P(A)−P(A∩B)≥P(A)−P(B)
18 lut 20:30
Krzysiek60: Dziekuje CI bardzo

Doslownie wszystko zapomnialem .
Przeciez takie diagramy robilismy i prof. Hautmam tego pilnowal . Co sie dzieje
18 lut 20:38
Krzysiek60: Byc moze ale kostke mama na tydzien
18 lut 21:26
Krzysiek60: Zadanie nr 31 mam juz ogarniete
(BUC) traktuje jako zbior B i A∩(BUC) =(A∩B)U(A∩C)
19 lut 22:47