17 lut 20:54
Basia: nie sa;
x5(x4−1) = x5(x2−1)(x2+1) = (x−0)5(x−1)(x+1)(x2+1)
0 jest pierwiastkiem pieciokrotnym
1 i −1 to pierwiastki jednokrotne
17 lut 21:01
Aloha: To znaczy, że funkcja pierwotna maleje mi od nieskonczonosci do jedynki i od zera do jedynki, a
rosnie od −1 do 0 i od 1 do nieskonczonosci
Jak mam udowodnić to, że funkcja pierwotna nie ma pierwiastków rzeczywistych skoro wiem ze i
rosnie i maleje ,czyli teoretycznie moze przeciąć os iksów?
17 lut 21:06
Janek191:

Podany wielomian nie ma miejsc zerowych.
17 lut 21:06
Aloha: A jak sprawdzić czy ma miejsca zerowe?
17 lut 21:12
Basia:
limx→±∞ W(x) = +∞
x∊(−∞;−1) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f maleje
x∊(−1,0) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f rosnie
x∊(0,1) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f maleje
x∊(1,+∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f rosnie
W(−1) = 3−5+3=1
W(0)=3
W(1)=3−5+3=1
wiec przebieg jest taki:
w przedziale (−∞;−1> maleje od +∞ do 1
w przedziale <1;0> rosnie od 1 do 3
w przedziale <0;1> maleje od 3 do 1
w przedziale <1;+∞) rosnie od 1 do +∞
bo to wielomian czyli funkcja ciagla
jej wartoscia najmniejsza jest 1, nie moze wiec byc rowna 0
17 lut 21:14
Aloha: Dziękuję bardzo :3
17 lut 21:20