potrzebne są mi te zadania na jutro bardzo proszę
delfin_pływa_delfinem: potrzebne są mi te zadania na jutro bardzo proszę
Znajdz ekstreme lokalne funkcji: f(x,y)= 1/3x3 +2xy +2y2 +3
17 lut 20:00
17 lut 20:06
Basia:
f'x = x2+2y
f'y = 2x+4y
x2+2y=0
2x+4y=0 /:2
x+2y=0
2y=−x
x2−x=0
x(x−1)=0
(x=0, y=0) ∨ (x=1,y=−1/2)
f"xx = 2x
f"xy=2
f"yx=2
f"yy=4
W(x,y)=2x*4−2*2 = 4(2x−1)
W(0,0) = −4
W(1, −1/2) = 4
w p−cie (0,0) masz maksimum
w p−coe (1; −1/2) masz minimum
17 lut 20:08
delfin_pływa_delfinem: Dziękuje
18 lut 00:09