Proszę o pomoc nie mam pojęcia jak to ruszyć
read: Oblicz całkę podwójną w obszarze D
∫∫D (xy−x)dxdy; D:y=x y=2x x−1
11 lut 19:04
Mila:
Napisz jasno obszar D.
11 lut 19:21
read: D: y=x ,y=2x ,x=1
11 lut 19:24
Mila:

∫
01[∫
x2x((xy−x)dy] dx= najpierw całkujesz po zmiennych granicach
| | 1 | |
=∫01[ |
| y2*x−x*y]x2x] dx= |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
=∫01[ |
| x*(2x)2−x*2x−( |
| x*x2−x2)] dx= |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | | 1 | | 1 | |
=∫01( |
| x3−x2)dx=[ |
| * |
| x4− |
| x3]01= |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 3 | |
11 lut 20:41
Mila:

wpisujesz zadania, nie czytasz , nie reagujesz, a potem drugi raz prosisz o to samo.
17 lut 20:05
Patłyk2703: No Milę (Mile?) to ty lepiej szanuj
17 lut 21:37
delfin_pływa_delfinem: dzięki wielkie Mila za pomoc
nie zauważyłem odpowiedzi
17 lut 22:11