Bardzo pilna sprawa potrzebuję rozwiązania tych zadań bardzo pilnie na jutro
delfin_pływa_delfinem: Oblicz całkę podwójną w obszarze D
∫∫D (xy−x)dxdy; D: D: y=x y=2x x=1
17 lut 19:38
Lech: Popraw zapis obszaru D ! !
17 lut 19:42
delfin_pływa_delfinem: taki mam podany na kolokwium
17 lut 19:45
Lech: To uzywaj , lub ;
D: y= x ; y= 2x ; x= 1
Narysuj ten obszar : i calkowanie bedzie dla : 0 ≤ x ≤ 1 , oraz x ≤ y ≤ 2x
Najpierw calkujesz po y potem po x , powodzenia !
17 lut 19:49
delfin_pływa_delfinem: tylko właśnie nie mam pojęcia jak to ruszyć
17 lut 19:50
Lech: ∫ dx ∫ (xy − x) dy = ∫ dx [ xy2/2 − xy ] i podstaw granice dla y , otrzymasz pod calka
funkcje
zmiennej x i calkujesz wzgledem x !
17 lut 19:54
delfin_pływa_delfinem: ok dzięki wielkie
17 lut 19:54
17 lut 20:07