styczna
elo: czy kąt ktory styczna tworzy z osią OX jestg wiekszy od 60 stopni?
a wyszło mi −3. tylko co dalej czy tg x =−3? jak to zrobić
17 lut 00:56
17 lut 01:08
UczącySię: Podaj treść zadania
17 lut 01:08
elo: x3 − 5x + 1x
Taka jest funkcja trzeba obliczyc wspolczynnik stycznej w punkcie −1 i czy kat tworzony z osia
ox jest wiekszy od 60stopni
17 lut 01:14
UczącySię: Kurcze, źle przeczytałem ...
Dla −3 to to jest tangens około 108 stopni, więc więcej niż 60
17 lut 01:16
elo: a jak to obiczyc dla ujemnego a
17 lut 01:18
Eta:
tgα=3 to α≈72o
jeżeli tgα= −3 to α=180o−72o=108o
17 lut 01:24
elo: −tg(180−108)= −tg 108 =−3
na takiej zasadzie?
17 lut 01:30