trygonometria
nahh: Oblicz
mógłby mi ktoś napisać po kolei jak policzyć?
15 lut 20:57
nahh: i cos(11π)
15 lut 20:59
Eta:
| | −20 | | 2 | | 2 | | π | |
sin( |
| π)=−sin(6π+ |
| π)=−sin( |
| π)= −sin(π− |
| )= −sin(π/3)= −√3/2 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
cos11π=cos(2*5π+π)= cosπ= −1
15 lut 21:28
nahh: czy w przykładzie z cos chodzi o parzystość funkcji?
15 lut 21:40
nahh: bo nie rozumiem czemu jest −1 a nie 1
15 lut 21:41
15 lut 21:59
nahh: jeszcze jedno pytanie: czy to że usuniemy to 6π ma jakieś znaczenie? w senie że nie zmienia się
znak bo 6 jest parzyste? tak samo by było gdyby zamiast 6 byłoby 7?
21 lut 18:32
nahh: no i przecież, ze wzorów redukcyjnych (sin90−α)=cosα wyjdzie, że sin(−20/3)=−1/2
21 lut 18:35
PW: 
Mieszasz zapis "kątowy" z "radianowym". Nie można tu przymierzać wzoru sin(90°−α), bo w
| | 20 | |
tym zadaniu (− |
| ) nie jest miarą kątową, lecz liczbą. |
| | 3 | |
21 lut 22:09