POMOCY
Andrzej : Jak rozwiazać nierówność z modułem po obu stronach
Np. |x−4| ≥|x+2|−3
15 lut 19:40
PW: Podobny przykład ze wskazówką:
369782
15 lut 20:17
Jolanta: |x−4|=0 dla x=4
|x+2|=0 x=−2
przedziały
(−∞.−2)
<−2,4)
<4,∞)
1) biorę np x=−3
−3−4=−7
przepraszam muszę odejsc
15 lut 20:34
PW: Po powrocie przyznasz, że "biorę np. x=−3" to nienaukowa metoda. Tak zrozpaczone nauczycielki
radzą swoim uczniom, ale chyba po to, żeby zamącić w głowach. I tak większa połowa nie rozumie
po co to podstawienie.
15 lut 21:03
Jolanta: wynik <0 czyli zmieniamy znaki −x+4
−3+2=−1 wynik<0 " " −x−2
−x+4≥−x−2−3
4>−5
x∊R v x∊(−∞,−2)
x∊(−∞,−2)
2) x∊<−2,4)
biorę np x=1
1−4<0 zmiana znaków −x+4
1+2>0 x+2
−x+4≥ x+2−3
5 ≥2x
x ≤2,5
x∊ <−2; 2,5>
3) x∊<4,∞)
biorę np x=5
5−4>0 x−4
5+2>0 x+2
x−4≥x+2
−4≥2 sprzeczne
odp to suma odpowiedzi z 1) 2) 3)
x∊(−∞,−2) v<−2 ,25>
odp x∊(−∞,2,5)
15 lut 21:17
Jolanta: Wiem,ale niektórym łatwiej to zrozumieć

Dobrze,że jesteś .Możesz sprawdzic czy dobrze jest .Mam w domu male urwanie głowy
15 lut 21:20
PW: Prawa strona może być ujemna:
|x+2|−3<0
−3<x+2<3
−5<x<1
Widać więc, że wszystkie x∊(−5, 1) są rozwiązaniami zadanej nierówności (bo dla takich x lewa
strona jest nieujemna, a prawa ujemna).
Dla pozostałych x w nierówności |x−4| ≥|x+2|−3 obie strony są nieujemne, a więc po podniesieniu
stronami do kwadratu dostajemy nierówność równoważną
(x−4)
2≥(x+2)
2−6|x+2|+9, x∊R\(−5, 1)
x
2−8x+16≥x
2−6|x+2|+9
6|x+2|≥8x−7, x∊(−
∞, −5>∪<1,
∞).
Znowu widać, że:
− dla x∊(−
∞, −5> prawa strona nierówności jest liczbą ujemną, a więc wszystkie te x są
rozwiazaniami;
− dla x∊<1,
∞) nierówność ma postać
6|(x+2)≥8x−7
6x+12≥8x−7
2x≤5
| | 5 | |
rozwiązaniami są więc x∊<1, |
| >. |
| | 2 | |
| | 5 | | 5 | |
Odpowiedź: Rozwiązaniami są x∊(−5, 1)∪(−∞, −5>∪<1, |
| >, czyli x∊(−∞, |
| >. |
| | 2 | | 2 | |
Odpowiedź ta sama, jedynie w ostatecznej wersji napisałaś przedział prawostronnie otwarty
zamiast domkniętego.
15 lut 21:50
PW:

Co najśmieszniejsze, całe te wysiłki można zastąpić jednym prostym rysunkiem z komentarzem:
| | 5 | |
Dla x= |
| ma miejsce równość (to łatwo zgadnąć). |
| | 2 | |
| | 5 | |
Dla x∊<−2, |
| ) odległość od x do 4 zwiększa się, a odległość od x do −2 zmniejsza się − |
| | 2 | |
nierówność dalej jest prawdziwa.
I tak dalej − można to rozwiązać graficznie komentując zachowanie się lewej i prawej strony w
zależności od przemieszczania się x.
Litera a pod rysunkiem jest chochlikiem, ale nie chce mi się już wracać, ciężko tu wykasować
dowolny obiekt z rysunku.
15 lut 22:16