PW:

Chcąc zapisać |a| bez modułu musimy zastosować definicję
| | ⎧ | a dla a≥0 | |
| |a|= | ⎨ | | ,
|
| | ⎩ | −a dla a<0 | |
a więc musimy wiedzieć kiedy a jest nieujemne, a kiedy ujemne,
U nas pierwsze wyrażenie zmienia definicję dla x
1=3, a drugie dla x
2=−4.
Mamy zatem do rozważenia trzy przedziały:
(−
∞,−4), <−4, 3), <3, +
∞),
trzeba rozwiązać trzy różne nierówności, każda o dziedzinie będącej jednym z wyżej wymienionych
przedziałów.
Nierówność podana przez Ciebie:
−x−3≤x+4
nie pojawi się (wartość bezwzględna liczby (x−3) może być albo równa (x−3), albo (−x+3) ).
Popatrz krytycznie na pozostałe zaproponowane przez Ciebie nierówności. Zacznij je wypisywać
po zdecydowaniu, na jakim przedziale będą rozwiazywane.