Pochodna
Tomek : Witam, Wracam jeszcze raz z tym zadaniem, poniewaz nadal nie wiem jak mam je rozwiązać, liczę,
że
znajdzie sie tu tak miła osoba która rozpisze po kolei obliczenia i napisze co i jak

Nie robiłem takich zadań w szkole niestety

Wyznacz dziedzinę i ekstrema funkcji, naszkicuj wykres.
| | 4x−8 | | 16x−32 | |
f(x) = x−2− |
| + |
| − ... |
| | x−5 | | (x−5)2 | |
15 lut 11:26
15 lut 11:28
Tomek : Czyli obliczam q, i wrzucam do wzoru na sumę
15 lut 11:29
kochanus_niepospolitus:
dokładnie
15 lut 11:29
Tomek : A potem co zrobić z tą sumą ?
15 lut 11:31
aniabb: zbadać ekstrema (bo dziedzina wychodzi z założenia o zbieżności)
15 lut 11:33
Janek191:
a
1 = x − 2
Dla I q I < 1 f(x) jest równa
| | a1 | | x − 2 | |
f(x) = |
| = |
| = 0,25*(x − 2)*(x − 5) |
| | 1 − q | | | |
| | 4 | | 4 | |
x ≠ 5 i |
| > − 1 i |
| < 1 |
| | x − 5 | | x −5 | |
itd.
15 lut 11:35
Tomek : czyli traktuje ją jako funkcję ?
15 lut 11:36
Janek191:
Z tych trzech warunków wyznacz dziedzinę funkcji
15 lut 11:37
kochanus_niepospolitus:
Janek ... q
<0 
'patrzaj' znak przed ułamkiem
15 lut 11:38
Tomek : Rozumiem, że podczas liczenia q, biorąc np wyraz 1 i 2 nie zawracam uwagi na minusa który
znajduje się przed 2 wyrazem ?
15 lut 11:51
Tomek : Nie rozumiem dlaczego w 4 linijce
15 lut 12:36
Blee:
Minus jest istotny.
Janek zrobil takze blad w tej czwartej linijce
15 lut 13:33
Blee:
| | x−2 | | (x−2)(x−5) | |
f(x) = |
| = |
| |
| | | | x−1 | |
15 lut 13:35
Tomek : Moje obliczenia.
D : XeR/ 1
granica w nieskończoności = oo
granica w − nieskończoności = −oo
granica lewostronna dla x−> 1 = −oo
granica prawostronna dla x−> 1 = oo
| | x2−2x−3 | |
Pochodna f(x)= |
| |
| | 9x−1)2 | |
miejsca zerowe pochodnej x=−1 u x=3
w x=−1 nie ma maximum bo punkt wyklucza D
w x=3 ma minimum dla f(3)=−2
Pochodna >0 i Funkcja rośnie dla xe (−00;−1)u(3

o)
Pochodna ,0 i funkcja maleje dla xe (−1;3)
więc D: xe(−oo:1)u(9

o)
Z odp zgadza sie tylko dziedzina, czy ktos może wskazać błąd w moich obliczneniach ?
15 lut 16:02
Blee:
Dlaczego x=−1 odrzuciles?
15 lut 16:29
Blee:
I dziedzine na poczatku okreslasz ... a nie na koniec
15 lut 16:33
Marcin : Zgadza się, źle spojrzałem, dziedzinę określiłem
na początku z funkcji i na koniec po wykonaniu wszystkich obliczeń.
15 lut 19:29