f kwadratowa z parametrem
ans: zbiorem wartości funkcji f(x)= −(x+2m−1)2+4m2+1 jest zbiór (−∞,5>, więc m=?
z zadania wynika, że a<0 oraz q=5, lecz po podstawieniu nic mi nie wychodzi
12 lut 20:45
Blee:
a co w tej postaci jest q
12 lut 20:49
ans: | | −Δ | | −b | |
no max wartosc funkcji wynosi 5 wiec q=5 czyli |
| =5 lub f( |
| )=5 |
| | 4a | | 2a | |
12 lut 20:53
Blee:
w TEJ postaci masz wskazane ile wynosi q (czyli y
wierzchołka)
wynosi ono 4m
2+1
12 lut 20:57
12 lut 20:57
ans: a 4m2+1 nie jest przypadkiem punktem przeciecia z osia OY?
12 lut 21:03
ans: aaa dobra to jest postać kanoniczna, dzieki
12 lut 21:04
Blee:
12 lut 21:05