Dwa identyczne ciała rzucono pionowo do góry z prędkością początkową v0 w odstęp
Ris: Dwa identyczne ciała rzucono pionowo do góry z prędkością początkową v0 w odstępie czasu Δt
jedno po drugim.
Na jakiej wysokości spotkają się te ciała?
To zadanie ma już rozwiązanie (
https://matematykaszkolna.pl/forum/99441.html ),
do którego mam kilka pytań:
Skoro Δt = t
1 − t
2, to znaczy, że czas t
2 to czas ciała, które zostało rzucone jako
pierwsze?
Jeśli tak, to czemu zastosowano taki zapis? Bardziej intuicyjnie byłoby chyba odwrotnie.
Zadanie znalazłem w jakimś podręczniku do fizyki ze strony agh, był tam też wzór:
Gdy robię to zadanie z jego użyciem wychodzą mi złe znaki, jak go poprawnie używać?
Podobnie ze wzorem v = v
0 + at.
11 lut 11:46
Satan: Bez zastanowienia na pierwsze pytanie jest łatwo odpowiedzieć. t
1 > t
2, a Δt > 0. Równie
dobrze można zapisać to tak:
Δt = |t
2 − t
1|, co nam daje Δt = t
1 − t
2
| | at2 | |
x = x0 + v0t + |
| został użyty w rozwiązaniu, ale x0 = 0, więc zostało to pominięte |
| | 2 | |
jako neutralny element dodawania

Zaraz się przyjrzę temu dokładniej.
11 lut 14:50
piotr: | | g (t − Δt)2 | |
h2(t) = v0 (t − Δt) − |
| |
| | 2 | |
h1(t) = h2(t)
⇒
11 lut 15:03
Satan: | | at2 | |
No dobra. Więc, jak poprawnie używać wzoru? Wzór jest taki y(t) = x0 + v0t + |
| |
| | 2 | |
Wybieramy oś y jako oś współrzędnych skierowaną pionowo. Teraz pytanie: jak dobrać znaki we
wzorze? Jest to zależne od współrzędnych wektorów prędkości oraz przyspieszenie. Łatwo sobie
wyobrazić, że wektor prędkości ma identyczny zwrot co oś Y, a wektor przyspieszenia jest
zwrócony przeciwnie, bo jest to przyspieszenie nadawane przez pole grawitacyjne Ziemi − czyli
przyspieszenie ziemskie o zwrocie "do Ziemi", przeciwnie do osi Y.
Gdyby oś Y skierować w dół, to wtedy współrzędna prędkości miałaby znak minus, a przyspieszenia
plus

W każdym zadaniu zaczyna się od związania układu, dobrania wzoru i wyznaczenia współrzędnych
wektorów − bez tego znaki są poplątane.
I tak samo drugi wzór, z którego wyznaczamy czas: v = v
0 + at − oś Y jest do góry, więc mamy:
v = v
0 − at
W fizyce niezależnie od wyboru osi otrzymamy to samo. Przykład? Weźmy sobie v = 0 i wybierzmy
oś Y skierowaną do góry. Mamy wtedy:
| | v0 − v | | v0 | |
v = v0 − at ⇒ at = v0 − v ⇒ t= |
| ⇒ t = |
| |
| | a | | a | |
| | v0 | |
Oraz oś Y do dołu: v = −v0 + at ⇒ 0 = −v0 + at ⇒ t = |
| |
| | a | |
Dlaczego w obu wzorach v ma znak dodatni? Nie znamy zwrotu v.
Wydaje mi się, że wszystko teraz jest jasne, a jeśli nie − pisz śmiało, albo ja, albo ktoś inny
Ci pomoże
11 lut 15:14
Ris: @Satan
1. Odnośnie do Δt, to skoro t
1 > t
2, to znaczy, że t
1 jest "później",
a t
2 "wcześniej", czyli pierwszy rzut wykonano w t
2, a drugi w t
1.
Pytałem o to dlaczego, pierwszy(1.) rzut oznaczono indeksem 2,
a drugi(2.) 1, a nie odwrotnie pierwszy rzut indeks 1, drugi 2.
Ja obrałem odwrotne oznaczenia, a podręczniku
(
http://home.agh.edu.pl/~kakol/wyklady/Fizyka_2018.pdf str. 25) piszą,
że Δt = t
1 − t
2 nawet nie wiedząc jakie czytelnik przyjmuje oznaczenia.
Wychodziłoby na to, że albo ja czegoś nie rozumiem, albo zadanie jest złe

2. Czyli mam rozumieć, że znaki we wzorze zależą od zwrotu osi Y?
Bez względu na to, czy w danym momencie ciało zwalnia (podąża w górę),
czy przyspiesza (spada)?
11 lut 15:36
Satan: 1. t
1 ma większą wartość, bo było rzucone wcześniej. Np. pierwszy zawodnik rusza, a 10s
później drugi zawodnik rusza. Czyli t
1 = 10s, a t
2 = 0
Są dwa pomiary. Jeden t
1 i drugi t
2, przy czym po czasie Δt następuje pomiar t
2, rozumiesz?
Szybciej zaczynamy mierzyć wartość t
1, więc ma większą wartość

2. Tak, dokładnie tak. Znaki zależą od obrania zwrotu osi. Gdybyś sobie w zadaniu obrał zwrot Y
w dół, przeciwnie do kierunku rzutu, to otrzymałbyś identyczne wyniki
11 lut 19:33