Permutacje .
Krzysiek60: Zadanie .
a) Ile mozesz zbudowac permutacji z liter wyrazu iloraz
b) Ile jest takich w ktorych na poczatku jest litera (l)
c)Ile jest zaczynajacycych sie od sylaby (raz)
d) ile jest takich w ktorych (o) nie jest ostatnia litera
Co do a) to bedzie 6!
Reszte nie wiem
10 lut 10:29
Krzysiek60: Odpowiedzi
b) 120
c) 6
d) 600
10 lut 10:57
Jerzy:
Cześć

5!
3!
5*5!
10 lut 11:07
iteRacj@:
b) Ile jest takich w ktorych na poczatku jest litera (l)
na pierwszym miejscu l − na 1 sposób
na pozostałych pięć pozostałych liter − na 5! sposobów
1*5!
10 lut 11:08
iteRacj@:
c) Ile jest zaczynajacycych sie od sylaby (raz) ?
na pierwszym miejscu (raz) − na 1 sposób
na pozostałych trzy pozostałe litery − na 3! sposobów
1*3!
10 lut 11:10
Hard to imagine: b)Na początku litera I wybieram na 1 sposób , pozostałe to permutacja zbioru 5 elementowego.
czyli 5!=120
d)
U− zbiór wszystkich rozmieszczen liter
A'−zbiór elementów, w którym ostatnia literą jest o
A−zbiór elementów, w którym ostatnią literą nie jest o
|U|=6! (Tyle jest możliwych permutacji wyrazu iloraz (6 elementowego))
|A|'=5! (Ostatnia literą jest o wybieram na 1 sposób , reszte permutuje jak w przykładzie b)
U=AuA' , gdzie u to suma zbiorów
|U|=|A|+|A'|
|A|=720−120=600
c)
(Zaczyna się wyraz od sylaby (raz)0 wybieram na 1 sposób pozostałe permutuje na 3!=6 sposobó
10 lut 11:10
Jerzy:
d) Na końcu jedna z 5 , pozostałe 5 permutujesz.
10 lut 11:11
iteRacj@:
d) ile jest takich w ktorych (o) nie jest ostatnią literą?
wszystkie ustawienia minus takie, w których (o) jest ostatnią literą
6!−5!
10 lut 11:12
Krzysiek60: Witaj
Jerzy 
Chodzi tez o to zeby wytlumaczyc tak jak to robi
iteRacj@
10 lut 11:12
Jerzy:
11:10 ..... a po co tyle zachodu ?
10 lut 11:13
Jerzy:
Opisałem d)
10 lut 11:14
Hard to imagine: Tak u nas wymagają , a jak nie to 0 pkt XDD
10 lut 11:14
Krzysiek60: Tak zauwazylem jak odpisalem .
10 lut 11:16
Krzysiek60: Skoro tak wymagaja od kolegi to tak zrobil . Rowniez dziekuje .
10 lut 11:30
10 lut 11:32
10 lut 13:24
Pytający:
Znaczy się dobrze
Iteracjo (że tak się wtrącę).
10 lut 13:36
iteRacj@: Panowie, dziekuję!
10 lut 14:59