Kombinatoryka
Krzysiek60: Na ile sposobow mozna posadzic 7 osob na siedmiu numerowanych miejscach
Czy to ze miejsca sa numerowanie ma jakies znaczenie . Na razie to pozniej jeszcze dopytam
9 lut 21:10
Krzysiek60: Wydaje mi sie ze tych sposobow bedzie 7! = 5040
Ale liczac ze 1 osoba moze zajc 7 foteli druga juz tylko 6 trzecia juz tylko 5 i td to
bedzie 7*6*5*4*3*2*1= 5040 sposobow
Dlatego zapytalem czy z e sa miejsca numerowane to ma znaczenie
9 lut 21:23
Krzysiek60: Pytanie nr 2
A jesli byloby 5 osob i 7 mumerowanych foteli to ile wtedy byloby sposobow ?
A jesli fotele bylyby nienumerowane ?
9 lut 21:27
iteRacj@:
5 osób i 7 numerowanych foteli
osoba pierwsza 7 miejsc do wyboru (od I do VII)
osoba druga 6 miejsc do wyboru
osoba trzecia 5 miejsc do wyboru
...............
ostatnia osoba 3 miejsca do wyboru
czyli 7*6*5*4*3
| | n! | |
wariacje bez powtórzeń V= |
| |
| | (n−k)! | |
9 lut 21:35
iteRacj@:
7 osób na siedmiu numerowanych miejscach tak jak napisałeś
7! czyli permutacje bez powtórzeń P=n!
9 lut 21:37
Krzysiek60: Dobry wieczor

czyli nie ma znaczenia czy te miejsca bede numerowane czy nie ?
Poproszse o w miare szybka odpowiedz gdyz zaraz bede musial klasc sie spac
Niestety nie zalezy to ode mnie .
9 lut 21:39
iteRacj@: osoby są rozróżnialne, usadzenie ich obok siebie nawet na zwykłych stołkach albo ustawienie w
kolejce powoduje, że powstaje ciąg i ustawienia różnią się od siebie
zwykle w zadaniach nawet jeśli siadają wokół stołu na nierozrónialnych miejscach to ma
znaczenie kto siedzi koło kogo i tez powstają ciagi czyli permutacje
9 lut 21:46
Krzysiek60: No nic dobranoc .
Ewentualnie przeczytam jutro .
9 lut 21:47
iteRacj@: dobranoc
9 lut 21:48
Krzysiek60: dzien dobry i dzieki

Wstawiam nastepne zadanie .
10 lut 10:24
iteRacj@: Witaj

Z kombinatoryki i rachunku prawdopodobieństwa słabo mi idzie i liczę, że jak teraz będziesz
powtarzać to i ja się douczę. Poczekam aż w tym następnym wstawionym zadaniu odpisze ktoś, kto
umie to dobrze.
10 lut 10:49
Krzysiek60: Dobrze . To nie Straz Pozarna
10 lut 10:51
iteRacj@:
a jak nikt nie odpisze, to wpiszę własne pomysły i może Mila z dobrego serca poprawi...
10 lut 10:55