kłopot z całką :(:(:(:( help. :(
Madzia: Pomocy! mam całkę postaci:
∫x3+8x2dx i wyszło mi że to jest równe x3−162x+c i nie wiem czy tak ma byc czy to
odpowiedzi na mojej magicznej liście z zadaniami się mylą bo tam za to jest odp.
13ln(x3+8)+c
:(:(:(
5 lut 22:42
Bogdan:
Tyle razy wypowiadano tu uwagę o zapisywaniu ułamków z zastosowaniem dużej literki U,
popraw ten zapis Madziu na czytelniejszy, jeśli oczekujesz pomocy.
5 lut 22:47
Bogdan:
A przy okazji, czy to
36889 Twoje
Madziu zadanie?
5 lut 22:49
Madzia: | | x3+8 | |
a więc mam całkę ∫ |
| dx |
| | x2 | |
| | x3−16 | | 1 | |
mi wyszło że to jest równe |
| +c a w odpowiedziach jest |
| ln(x3+8)+c |
| | 2x | | 3 | |
przepraszam nie zauważyłam uwagi o dużym U

a teraz ponownie proszę o pomoc
5 lut 22:52
Madzia: 36999 to nie moje zadanie
5 lut 22:52
Madzia: sorka. 36889 nie jest moje
5 lut 22:53
Bogdan:
| | 1 | | 8x−1 | | 1 | | 8 | |
∫ (x + 8x−2) dx = |
| x2 + |
| + C = |
| x2 − |
| + C = |
| | 2 | | −1 | | 2 | | x | |
| | x3 − 16 | |
Można również sprawdzić wynik wyznaczając pochodną funkcji f(x) = |
| + C |
| | 2x | |
5 lut 23:02
Madzia: no tak. masz racje. czyli dobrze to obliczyłam

dziękuję Ci Bogdanie
5 lut 23:06
Bogdan:
5 lut 23:12