Trójkąty
Madzia: W trójkącie ABC długośc boków AB i BC wynoszą odpowiednio 3√19 i 9, natomiast miara kąta
wewnętrznego przy wierzchołku C wynosi 120 stopni. Oblicz pole tego trójkąta i promień okręgu
opisanego na nim.
5 lut 21:20
Bogdan:
| | 1 | |
Z twierdzenia cosinusów: 9*19 = c2 + 81 − 2*9*c*cos120o, cos120o = − |
| |
| | 2 | |
c
2 + 9c − 90 = 0 i c > 0, Δ = 441, c = 6.
| | 1 | | √3 | |
Pole trójkąta P = |
| *6*9*sin120o = 27* |
| = ... |
| | 2 | | 2 | |
| | 3√19 | |
Z twierdzenia sinusów: |
| = 2R ⇒ R = ... |
| | sin120o | |
5 lut 21:44