Oblicz granicę ciągu
IP: | | 2 | |
Oblicz granicę ciągu an, gdzie a1 = 1, an+1 = an + |
| |
| | 3n | |
4 lut 16:12
Adam0: zauważ że masz sumę ciągu geometrycznego
4 lut 16:19
IP: nie widzę tego. Dla ciągu geometrycznego mam an+1 = an*q, a tutaj mam sumę nie iloczyn w
n+1−szym wyrazie
4 lut 16:26
Adam0: SUMĘ ciągu geometrycznego
4 lut 16:37
IP: nadal nie łapię, mozesz mnie bardziej naprowadzić?
4 lut 16:41
Benny: Chodzi o to, że Twój wyraz ciągu to pewna suma częściowa.
4 lut 16:44
Adam0:
a2=1+2/3
a3=1+2/3+2/32
a4=1+2/3+2/32+2/33
an=1+2/3+2/32+2/33+...+2/3n−1
4 lut 16:45
xyz:
rozpisz kilka pierwszych wyrazow:
a
1 = 1
| | 2 | | 2 | |
a2 = a1 + |
| = 1 + |
| |
| | 31 | | 31 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
a3 = a2 + |
| = 1 + |
| + |
| |
| | 32 | | 31 | | 32 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
a4 = a3 + |
| = 1 + |
| + |
| + |
| |
| | 33 | | 31 | | 32 | | 33 | |
4 lut 16:48
IP: czyli granicą jest suma szeregu geometrycznego?
4 lut 16:58
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an=1+2*( |
| + |
| + |
| +....+ |
| ) |
| | 3 | | 32 | | 33 | | 3n−1 | |
a
n=1+2*S
n−1
Teraz licz granicę
4 lut 17:13
IP: Ogromnie dziękuję Milu, teraz już wszystko rozumiem!
4 lut 17:24
4 lut 17:28