Zbadaj zbieżność
IP: | | 3(n+1)! | |
Zbadaj zbieżność szeregu: ∑ |
| |
| | nn−1/n | |
4 lut 16:15
IP: proszę o pomoc!
4 lut 19:40
Mila:
w mianowniku masz :
nn−1n ? czy
nn−1n
4 lut 20:23
IP: Ta druga wersja. Próbowałam zbadać zbieżność korzystając z kryterium d'Alemberta i wyszło mi,
| | an+1 | |
że granica lim przy n→∞ |
| = 0<1, czyli szereg jest zbieżny. Milu, jakbyś |
| | an | |
próbowała zbadać zbieżność tego szeregu?
4 lut 20:35
Mila:
Przekształciłam:
| | 3*(n+1)! | | 3n√n*(n+1)! | |
an= |
| = |
| |
| | | | nn | |
lim a
n=0
| | 3(n+1)1/(n+1)*(n+1)!*(n+2) | |
an+1= |
| |
| | (n+1)n+1 | |
szereg zbieżny
Może jest łatwiejszy sposób
4 lut 20:52
IP: Pomyliłam się w obliczeniach, za dużo kombinowania i stąd błędy rachunkowe, bo wyszła mi inna
granica. Niemniej dziękuję za pomoc, Twój sposób jest o wiele szybszy (:
4 lut 20:56